PET LUBENICA

Ni Zrenjanin, ni Petrovgrad, već Pet Lubenica

zrenjanin

Bečkerek – “beš” + “telek” = Pet Lubenica

Turski putopisac Evlija Čelebija je prolazeći kroz Bečkerek nevešto, ili neozbiljno, protumačio njegov naziv kao kovanicu dve turske reči, “beš” i “telek”, što je na njegovom jeziku značilo pet lubenica.

Lubenica ne samo da je ukusno, već je i zdravo voće. U stvari je povrće, ali i pored svih teorija i dokaza postoje oni koji ne uzimaju lubenicu za neki sladak krastavac. Situacija sa Zrenjaninom je slična ovih dana, jedni govore kako bi naš grad trebao da nosi naziv Petrovgrad, dok drugi ostaju pri Zrenjaninu. A negde između njih stoji pet lubenica.

Genijalni književnik Mark Tven je za lubenicu rekao da ko jedanput oseti njen ukus znaće šta jedu anđeli. Pored sladunjavog ukusa ona sadrži obilje vitamina i minerala koji povoljno utiču na organizam. Lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za rad srca kao što su vitamini A, C i B6. Vitaminom B1 podiže energiju celom telu, a mineralima, magnezijumom i kalijumom, pomaže regulisanju krvnog pritiska. Odličan je diuretik, jer stimulira rad bubrega, što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Prisutnost antioksidanata u njoj nas štiti od slobodnih radikala. Puna je aktivnih materija koje ublažavaju upalna stanja, a kao takva je ovih dana još idealnija za Zrenjanince.

Turski putopisac Evlija Čelebija je prolazeći kroz Bečkerek nevešto, ili neozbiljno, protumačio njegov naziv kao kovanicu dve turske reči “beš” i “telek” što je na njegovom jeziku značilo pet lubenica, pa smo u tursko doba bili poznati i po lubenicama, iako je ovo kraj u kojem u većoj meri uspeva jedno voće koje deli sličnu sudbinu sa lubenicama, paradajz. Legendarni igrač ragbija i nekadašnji kapiten irske reprezentacije Brajan O’Driskol je uoči jedne utakmice sa Englezima izjavio da je znanje znati da je paradajz voće a da je mudrost znati da ga ne staviš u voćnu salatu. Inače, Irci, severni i republikanci, reprezentativni ragbi igraju pod istom himnom napisanom specijalno za njih, pod nekoliko različitih zastava, i to savršeno funkcioniše.

Demosten, najveći govornik antičke Grčke, je jednom pogođen lubenicom u glavu dok je govorio jednu od svojih popularnih filipika. Zahvalio se na poklonu, stavio ga na glavu i rekao da će ga koristiti kao šlem u borbi protiv Filipa Makedonskog. Idealan detalj za poneti u borbi ovih dveju zaraćenih strana u našem gradu.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here