ZRENJANIN I KOŠARKA (VIDEO)

Odličan sport, kao i bejzbol, ali je košarka sport kojim se mnogo lakše baviti u Zrenjaninu nego da, na primer, želiš da se baviš bejzbolom.  Ali priznajem, impresivno mi je kada vidim klince na Bagljašu kako ga igraju, a imamo i BSK Bečkerek.

Mnogo betoniranih kvadrata, tabli, obruča, mrežica… Mnogo klubova, kada uzmemo u obzir opštinu Zrenjanin, četrnaest.

1956. godine je zrenjaninski košarkaški klub Proleter osvojio prvenstvo države i bio jedini tim čija je petorka bila i prva petorka državnog tima. Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Milutin Minja, Dušan Radojčić i Ljubomir Katić.

Imamo i istoriju. Dobro, Oto Kluge nije bio iz ovog grada kao ni Kanađanin Džejms Nejsmit koji je tri decenije posle Ota bazirao modernu košarku na 5 Nejsmitovih načela. Od 1923. godine je košarka na našim prostorima i nije loše spomenuti da je tim iz našeg grada, tada se zvao Petrovgrad, i tim i grad, 1940. godine učestvovao na prvom prvenstvu države. 1956. godine je zrenjaninski košarkaški klub  Proleter osvojio prvenstvo države i bio jedini tim čija je petorka bila i prva petorka državnog tima. Vilmoš LociLajoš EnglerMilutin MinjaDušan Radojčić i Ljubomir Katić.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here