PAZIMO NA DECU

Šta zna dete koliko tona ima natovareni šleper

deca

Saveti su ok, ali klinci su zbunjeni. Vikom objašnjavamo deci da ne viču, s cigaretom u zubima da ne puše, a u alkoholisanom stanju im pretimo batinama ako ih uhvatimo da piju alkohol.

Naša deca su divna i slušaju nas šta god im kažemo, jer mi smo divni i deci je lako da se ugledaju na nas. Bave se sportom, vredno uče, brane slabije, poštuju starije, zdravo se hrane…

Svaka čast Frojdu, iver ne pada daleko od klade, nervozni očevi po pravilu prave nervoznu decu, “ljubi ga/je majka, isti/a je ja”. Narav je nasledna ako izuzmemo izuzetke koji potvrđuju pravilo. Erih From je više tema ovog teksta. Deca se oblikuju lakše od plastelina. Okruženje utiče na njih. Najviše ponašanje odraslih.

Saveti su ok, ali klinci su zbunjeni. Vikom objašnjavamo deci da ne viču, s cigaretom u zubima da ne puše, a u alkoholisanom stanju im pretimo batinama ako ih uhvatimo da piju alkohol. Ukoliko dete želi da prođe kroz vrata sporta, na dobrom je putu, zato toliko i želimo, sa ovog portala, da roditelji daju deci priliku za bavljenje sportom. Nažalost, to nije dovoljno.

Ne želim ovim tekstom da rešim globalno zagrevanje, zagađenje ili nedostatak pijaće vode u svetu. Nedostatak pijaće vode u Zrenjaninu je već naša stvar. Da, naša, i stvar sportskog portala iz Zrenjanina, stvar svakog roditelja, učenika, studenta, čoveka. Ko će to da nam reši? Verujete li odbornicima? Pokrajinskim ili republičkim poslanicima? Ministrima? Premijerki? Predsedniku? Nema rešenja? Ok.

Imam dvoje dece, divan im primer dajem. Znate deco, ovde baš nije sve najbolje, ali šta da se radi, tata se malo raspisao i sad ga malo manje muči savest. Ima Zrenjanin i drugih problema, ne može se sve to rešiti.

Obilaznica. Evo sad je završavaju u Bavaništu, pa će valjda i Zrenjanin doći na red. Uostalom, deca se čeliče kad prelaze magistralu dok na semaforima celog dana blinka žuto svetlo, šta zna dete koliko tona ima natovareni šleper (14 tona prazan + 25 tona tereta, ukupno 39 tona) i koliko mu treba da zakoči pri brzini od 50 km na čas.

Evo tebi sine moj 100 dinara, pa kupi kiflu i vodu za školu, ne brini za šlepere. Naravno, od dece tražimo da budu ljudi, kad mi već nismo. Da nas ne lažu. Da stvarno kupe vodu. A zašto bi kupili vodu kad vode ima u česmi? Rekli smo da voda nije za piće, ali piju je i druga deca, zašto ne bi naša? Taman se uštedi koji dinar pa se kupi Smoki, ako je dete malo. Ako je veće, kupiće pivo.

Klinci od 15 godina su veća deca od onih od 7. Hvata ih pubertet. Sve ih zanima. Suprotni pol najviše od svega. Uradiće svaku glupost koja im padne na pamet. Zato se neki pametan i dobar čovek dosetio da zabrani prodaju alkohola i duvana maloletnim licima. To je zakon u ovom gradu. Malo kasnije se više, ne tako dobrih, ljudi iz ovog grada dosetilo da prodaje rezervacije srednjoškolcima po ugostiteljskim objektima koje uključuju vodku i energetska pića.

Tako deca sednu, razviju interesovanje za vodku, izgube interesovanje za vodu, dobiju i ona decu, pa sve ispočetka.

Znam, verujte mi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here