NESREĆNI LIVERPUL I KORONAVIRUS

U karantinu sam gledao film Kenny i ostao zaključan u zaključku da je Liverpul krivac za koronu

Keni Dagliš

Dok je Kop grmeo “You´ll never walk alone”, Đorđe Balašević reče “Sve prave ljubavi su tužne”, a narodni pesnik “otvore se oči ko kafanska vrata”.

Okej, usred smo pandemije koronavirusa i kafanska vrata su još zatvorena, ali kafane nam uveliko namiguju pa su kafendžije i pijanci iskobečili oči, što neće biti slučaj sa pojedinim inficiranim. Koliko god nam se činilo da je sve u redu, ne moramo baš odmah da potrčimo u kafiće, bar zbog fer pleja prema slabijima.

Brojke nisu spektakularne u odnosu na neke pređašne pandemije, što se kaže – statistika je kao bikini, pokazuje sve a ne otkriva ništa, i iako možda mislite da je u pitanju prikrivanje neke velike tajne sigurno je da će korona još dugo stajati iznad naših glava kao Damaklov mač, opasnost koja neprestano preti. No, “Nije život jedna žena”, čuj mene virus, žena.

Kroz pesme se uvek provlači to filozofsko poimanje ljubavi. Slobodna volja ili sudbina. Da li nam kosmos nešto poručuje haosom, da li je u pitanju kletva… Stvari od kojih čovek poludi. Može i od karantina da se skrene. Ima se vremena, pa sam gledao film o najvećem igraču Liverpula, priču o Keniju Daglišu ispričanu kroz sekvence čuvene navijačke himne “You’ll never walk alone”. Da je film samo o onome što je Keni radio na terenu to bi bila bajka, ovako pomislih da je korona njihovo čedo.

Keni je deo najslavnije ere Liverpula i jedna tribina Enfilda nosi njegovo ime, ali kako to obično biva u baladama ujedno je i najtužnija. Prošli su zajedno i kroz najveće tragedije.

Zla kob i Keni Dagliš su se sreli i pre Liverpula, prvi put na Ajbroks parku, kada se tokom derbija Rendžers – Seltik srušio deo tribine i usmrtio 66 navijača. Tada je bio je član Seltika. Za Liverpul je igrao finale Kupa Šampiona na Hejselu kada je život izgubilo 39 Juventina. Četiri godine kasnije se desila i užasna tragedija na Hilsborou gde je umrlo 96 ljudi koji su bodrili Liverpul.

I sada, kada je bilo gotovo izvesno da će Liverpul u velikom stilu nakon 30 godina osvojiti titulu prvaka Engleske, svet je stao zbog pandemije koronavirusa, kao podsetnik da idile kratko traju, a kralj Keni je pozitivan na Covid-19.

Nesrećni Liverpul.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here