LEGENDA O KOŠARCI

Zrenjaninci, šampioni

Tvrdnja da je Jugoslavija zemlja košarke je za grad sportova Zrenjanin bila obavezujuća.

Pa, tako se u gradu na Begeju još u vreme kada se pod obručima igralo sa fudbalskom loptom počela pisati jedna od značajnijih stranica košarkaške istorije.

Legenda počinje od Vilmoša LocijaLajoša EngleraLjubomira KatićaDušana Radojčića i Milutina Minje, kultnih heroja koji su u svoj provincijski grad doneli prvi i jedini naslov šampiona Jugoslavije. Te davne 1956. godine Proleter je prekinuvši Zvezdinu desetogodišnju dominaciju postao, a svih potonjih godina i ostao jedini košarkaški šampionski tim u Srbiji koji nije iz prestonice.

vilmoš loci

Da kuriozitet bude veći petorka pomenutih je u isto vreme bila i u najboljem državnom timu! Šesti košarkaš kluba Feri Kurc je bio povremeni reprezentativac, a Vilmoš Loci je i prvi koji je dres sa džavnim grbom oblačio preko stotinu puta i smatra se članom najbolje dvanaestorke svih vremena naše košarke. Tih godina je važio i za najboljeg sportistu Jugoslavije.

Vilmoš Loci

Prolaziće godine a u košarkaškom Zrenjaninu se naizgled ništa značajno neće događati, bar ništa za uporediti sa ovim izuzetnim uspehom. Doduše, izgrađena je prva namenska sportska dvorana u zemlji, Medison, koja će Zrenjaninu učiniti čast da ugosti svetske asove poput Dražena Dalipagića i Dragana Kićanovića koji su u njoj održavali formu za vreme služenja vojnog roka i tako ostavili malo svoje čarolije na tom parketu.

vilmoš loci

Pod istim obručima će malo te magije pokupiti mnogi momci koji su tu rasli, a posebno njih dvojica, autori nečeg što se smatra najvećim podvigom u istoriji, zenitom naše košarke. Dejan Bodiroga i Žarko Čabarkapa popeće se na košarkaški krov sveta, osvojiće sa reprezentacijom Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu, na najkošarkaškijem tlu na svetu, američkom. Žare je bio najmlađi igrač šampionskog tima, a Dejanov učinak je neosporan.

vilmoš loci

I ako u Zrenjaninu odeš do Karađorđevog parka, do mesta gde stoji bista Vilmoša Locija, osetićeš da je njegov uticaj, kao i samog grada, na jugoslovensku i srpsku košarku nemerljiv.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here