АГАИНСТ МОДЕРН ФООТБАЛЛ

Dan za derbi: Lazarevo – Zlatica

lazarevo - zlatica

Neki derbiji su kao jedna čašica rakije, dok su drugi preterivanje u istoj.

U našem narodu oduvek postoji verovanje u lekovitost rakije, kažu da je čarobna formula u količini. Poneka čašica povoljno utiče na zdravlje, dok je preterivanje štetno. Umerenost ublažava stres i štiti od kardiovaskularnih bolesti, ali mi Srbi kao da smo rođenjem predodređeni da pijemo rakiju i kad patimo i kad slavimo što nas često odvodi u drugu krajnost. Tako je i sa derbijima, neki su kao jedna čašica rakije, dok su drugi preterivanje u istoj.

Od ljutog rivalstva do povezanosti, kao dva dečaka kad se potuku oko igračaka, pa kasnije postanu oslonac jedan drugom.

Geografija se pobrinula da smesti jedan takav derbi baš tamo gde se peče dobra rakija, nedaleko odZrenjanina, a meštani ovih sela su učinili da on postane model i primer zdravog rivalstva. Na 15-om kilometru od grada, na putu za Vršac, nalazi se Lazarevo, dok je Zlatica, koju mnogi smatraju delom Lazareva, tri kilometra udaljenija. Iako je Lazarevo daleko brojnije selo, pobednik njihovih fudbalskih mečeva se nikad ne zna unapred. Pobediti u ovom duelu je stvar prestiža, motiv je uvek prisutan. Ove sezone se obe ekipe takmiče u “Aligi fudbalskog saveza grada Zrenjanina.

Primer da derbi može biti nešto drugo. Od ljutog rivalstva do povezanosti, kao dva dečaka kad se potuku oko igračaka, pa kasnije postanu oslonac jedan drugom. Tako se i ovi amaterski fudbaleri otimaju oko lopte, ali i pomažu jedni drugima u teškim vremenima. Kako je Zlatica malobrojno mesto, često su momci iz susednog Lazareva dolazili da igraju za njen tim kako se klub zbog nedovoljnog broja igrača bukvalno ne bi ugasio. Isto tako su u drugom smeru išli najbolji Zlatičani koji su često bili nosioci igre Zadrugara dok je igrao u višim rangovima takmičenja. Prijateljski mečevi i druženja u predsezonama se podrazumevaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here