OD GRADA SPORTOVA DO GRADA KLADIONICA I SLOTOVA

Niko nije cvećka i ovaj tekst je lako mogao da dobije obrise ljubavnog pisma

grad sportova

Nekada se gledalo kako levoruki bombarder Zvonko Vujin nokautira protivnike, a onda se sport u gradu našao na konopcima

Deluje da je ranije bilo drugačije, možda život nije bio lakši, ali definitivno jeste jednostavniji. Zrenjanin i dalje važi za miran grad, multinacionalnu sredinu, grad mostova, kulture, zanimljive arhitekture, a nekad je bila razvijena i industrija u kojoj je bilo posla, bio je pojam za grad sportova. Supa se kuvala sa vodom iz Begeja, sina nazoveš Bata, ćerku Seka. Ne lupaš puno glavu, kao Robinzon Kruso kad je druga upoznao u petak i nazvao ga Petko, ne brinu te takve stvari, samo realni problemi kojih uvek ima. Kuće nikad nisu bile od čokolade i prozori od marmelade, ali je za sport bio idealan grad. Svi sportovi na jednom mestu.

grad sportova

Sada, u mapi stvarnosti našeg grada sportski objekti trebaju ulaganja, ali zato je iza svakog ćoška nešto novo u sportskom duhu, kladionice. Nije toliko dramatično, daleko smo od Las Vegasa, mada njemu ne ide loše. Tamo i matičari rade non-stop, dok bi ovde mogli bar za “Dane piva“. Ali, da bi opravdao naslov i da se vratim na temu dok tekst ne dobije obrise ljubavnog pisma, idemo ponovo u prošlo vreme.

Sunovrat industrije povukao je sa sobom niz negativnih posledica. Dramatičan pad svih ekonomskih indikatora, finansijska panika, i konačno, grad je utihnuo. Položaj klubova više nije bio isti. Mnogi sportski zanesenjaci ostali su zarobljeni negde u trenucima finala Kupa evropskih šampiona u kom naši rukometaši igraju sa Barselonom, maštajući o vremenu u kom su košarkaši bili prvaci države, dok je fudbalski klub koračao stazama slave, ili kad su odbojkaši bili šampioni Jugoslavije. Nekada se gledalo kako levoruki bombarder Zvonko Vujin nokautira protivnike, a onda se sport u gradu našao na konopcima. Ostalo je sećanje na socijalno blagostanje i nada u bolje sutra, a ta nada nas je vodila u kockarnice.

Dok reputacija grada sportova bledi, sportski duh grada se guši u zadimljenim prostorijama kockarnica vodeći nepoštenu borbu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here