DVOKORAK DO INDIJANAPOLISA

Skriveni svet

indijanapolisa

Sreo sam Vida. Pije jutarnju kafu na terasi a pogled mu je izgubljen u daljini. Kažu da su oči prozori, ogledala… Možda su kao oni interdimenzionalni portali iz filmova naučne fantastike. Deo oka, iris, kod nijednog čoveka na svetu nije isti, nema istu teksturu, oblik i boju, nešto je poput otiska prsta. Ne znam da li vanzemljaci postoje, ali znam da je različitih svetova taman toliko koliko je života na planeti i da su oči prolaz do njih.

Vidov pogled je otkrio odsutnost, ali mu u oku povremeno zaiskre suprotna raspoloženja i baš negde u tom trenutku vrata tajnog sveta bivaju odškrinuta i možemo da zavirimo u njegove misli. Lutaju svetom u kojem i dalje igra košarku kao vanzemaljac. Dok neko razmišlja o Srbiji do Tokija, on misli sve do Indijanapolisa, o danu kad smo postali prvaci sveta!

Na Zemlji se stvari odvijaju u granicama zakona fizike, mada postoje ljudi koji iskoče iz tih okova.

Jedna provincijska legenda govori o najtalentovanijem juniorskom košarkašu Evrope, krilu sa urođenom skočnošću, eksplozivnošću i lakoćom pokreta za kojeg zakoni fizike ne važe. Bio je košarkaška sila pod obručima, strah i trepet za direktne rivale, buduće svetske asove i NBA legende koji mu u to vreme nisu bili ni do kolena. Neki tvrde da je opsena, drugi govore da je bio najbolji igrač juniorskog prvenstva Evrope, da je dominirao u reketu i zakucavao preko protivničkih igrača kao sa Torovim maljem. Ali, i da je bio i ostao samo dečak čiji je potencijal na ovoj planeti neispunjen. Pričaju i da je mogao da stoji u vazduhu, ali da je u tom nekom trenutku poput kojota koji juri za pticom trkačicom samo propao. Kapacitet u sportskom smislu, a i onom drugom, boemskom.

Za srpsku reprezentativnu košarku, ispostaviće se, dolazila su zlatna vremena, a on je, eto, na tom prvenstvu pružio najbolje partije ikada.

U noći kad smo postali prvaci sveta u pobedi su zapravo učestvovali svi kojima je srce kucalo kao jedno, i Vide i svi oni koji su ikad maštali o medalji. I ako im se zagledaš u oči možda ćeš moći da vidiš skriveni svet u kojem je od bilo koje provincije u Srbiji pa sve do Indijanapolisa dovoljan samo jedan dvokorak.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here