DOBA DŽINOVA I ZMAJEVA

Priča o fudbalskoj nemani iz Londona

Čelzi

U Londonu, oko zelene ravnice Stamford Bridža, postoje artefakti koji dokazuju postojanje magičnih bića, džinova i zmajeva. U vitrinama na stadionu su zaključani zlatni ćupovi, toliko veliki da u njih staje taman dovoljno piva da je kažu ceo jedan takav skup mogao da pije iz njih i tako proslavlja velike pobede nad protivnicima. Po legendi ova bića su vladala fudbalskom planetom, a obični ljudi koji su živeli oko njih su ih gledali kao u kakve polu-bogove, ne poznajući od ranije ovakvu silu i ne znajući čemu tačno svedoče, jer se nikad pre i posle ne susretoše s tako nečim.

Ljudska mašta može svašta, pa i da na ovaj način jednog dana priča o uspesima jednog fudbalskog kluba koji danas deluju tako daleko, jer fudbal na ostrvu sada najbolje igraju stvorenja koja kao da su iz neke druge bajke ili legende – pokemoni, džepna čudovišta Mančester Sitija i Liverpula.

Bio je to Čelzi iz fudbalskog prvenstva 2004/2005, tim sastavljen od zverski dobrih fudbalera i trenera koje su na jednom mestu spojili novac i vizija ruskog naftnog magnata Romana Abramoviča.

Zmajevi iz Porta – Murinjo, Karvaljo i Fereira i džinovi poput Čeha, Terija, Lamparda, Drogbe i Galasa su uz pomoć planinskih jaraca, Robena i Dafa, ali i Makelelea i ostalih, bili do tada nezabeleženo nadmoćni. Igrama i pojavom su sejali strah ostrvom i ispisali dugačku listu rekorda u jednoj sezoni: najviše pobeda u gostima (15), najviše utakmica bez primljenog gola (25), najmanje primljenih golova na strani (9), najmanje ukupno primljenih golova (15), najviše pobeda (29). Osvojili su za to vreme monstruoznih 95 bodova zabeleživši samo jedan poraz od početka do kraja takmičenja i na kraju pokupili skoro sve pojedinačne nagrade: Petr Čeh je bio najbolji golman, Frenk Lampard je od strane navijača i saveza proglašen za najboljeg igrača, Džon Teri je istu nagradu poneo u izboru igrača, dok je Žoze Murinjo imenovan za menadžera godine.

Kako vreme bude prolazilo engleski čovek Plavac iz naroda će ovu priču samo još više doterivati i ulepšavati… Priču o himeri, fudbalskoj nemani iz Londona sa telom zmaja i glavom lava, jer ko god bi naišao na njih završio bi katastrofalno.

Autor: Slobodan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here