BICIKL DRUGI NA LISTI NAJBOLJIH PRONALAZAKA, ODMAH IZA TOČKA

Vid kulture

bicikl

Na početku treba smanjiti bombastičnost naslova i ograničiti ga na kretanje, ili možda još malo, na transport, na transport manjeg broja ljudi, po mogućnosti jednog čoveka.

Ako je neko pročitao članak Fizička aktivnost, zna da je elegantna zaobljenost opasna po zdravlje, a fizičkim izgledom Vas približava Mišelinovoj maskoti. Protiv nje se ne možete boriti u automobilu i ako se mnogo brže krećete od bicikliste. Sedeći. Okrećući volan. OMG, što bi rekli mladi koji znaju i ne znaju engleski, pa Vi se u automobilu uopšte ne krećete! Dinamički. Samo statički, kao kad zaspete pa se krećete oko Sunca. Slaba vajda. Isto je na motoru, u avionu… Da ste bar na traktoru, pa da privređujete.

Na biciklu ne trošite gorivo, sem onog iz masnih naslaga. To je jedan vid kulture. Nemamo problem sa školovanim ljudima, ali malo je obrazovanih. Mnogi misle da će ovakvo stanje potrajati do večnosti, da kontrolišemo zagađenje, da niko nije kriv, a najmanje ja. Znam da je teško smanjiti grejanje zimi ili klimu leti kad Penelopa Kruz sa ekrana reklamira štednju energije, a ruča u Budimpešti da bi mlaznim avionom otišla na večeru u Braziliju. Empatija nije baš u modi, hoćemo sve, ali biciklom se zaista možemo kretati bez potrošnje bilo koje energije, sem sopstvene koja će nam osloboditi endorfin. Da, vožnja biciklom oslobađa endorfin koji nas čini srećnim, baš kao i akupunktura. Sem biciklizma i drugi vidovi fizičke aktivnosti pomažu, seks npr.

Često gledamo u tuđe dvorište. Tako smo podigli tabloide, uvezli  droge, GMO hranu, melodije naroda koje ne možemo da podnesemo (neki narode, a neki melodije – ovo je tema za muzički časopis, ali obično osobe koje mrze narode vole njihove melodije, a osobe koje ih ne mrze, ne uživaju baš u tim prepevima na srpski)… Biciklizam nismo uvezli. Bar ne u razumnoj meri.

Niti kao sportsku disciplinu, po neki entuzijasta se nađe na putevima Srbije, a mi više komentarišemo njegovu garderobu nego sport, niti kao prevozno sredstvo. Na zapadu, videćete na slikama ako urednik dozvoli da objavim, po evropskim gradovima ih ima više nego stanovnika u nas. Političari idu na sednice parlamenta vozeći ih. To je zato što su oni ludi, a mi smo pametni. Mi bi našeg političara zgazili dizelašem iz osamdesetih godina prošlog veka. Jer, gde će biciklom u saobraćaj? Kako šleper da prođe kroz centar Zrenjanina ako dozvolimo biciklistima da se bahate?

Znam da ima strasti kad sedneš na motor od 750 kubika. Kad treba sa porodicom otići u Grčku, bicikl zna da umori, pogotovo bebe koje još sisaju, tako da je automobil bolja opcija. Ne razumem samo kako “prdavac” od motora koji juri maksimalno 30km/h i probudi celu ulicu dok ubija dva drveta i žbun može da zameni bicikl.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here