INTERVJU – BOGDAN MIHAJLOV

– Počeo sam da treniram 2009. godine sa željom da završim bar jednu trku. Bila je to trka u Pančevu 2010. godine i to najkraća sprint distanca. Ono što me je kasnije teralo napred je baš ta borba sa samim sobom.-

Bogdan Mihajlov triatlon

Da li je plivanje u Begeju ekstremni sport?

Reka Begej je veoma važna za Zrenjanin ali nažalost nedostaje čvrsta inicijativa da se reka i priobalje srede i postanu biser Banata. Kako se svi sećamo Begeja koji je uništavan otpadnim vodama, nisam našao ljude spremne da  plivaju u njemu. Na takmičenjima se pliva u raznim vodama, a plivanje u našoj reci je svakako ekstremno .

Osnivač triatlona je kapetan John Smith. Kao lik iz izmišljene priče. Statistika kaže da se najveći broj Amerikanaca lažno predstavlja baš tim imenom i prezimenom. Koliko ste Vi stvarni u Zrenjaninu? Koliko Vas ima?

Triatlon je relativno nov. Plivanje, trčanje i vožnja bicikla su stari sportovi, ali spajanje ova tri bazična u jedan je relativno novo. Zrenjanincima slabo poznat. Ima nas šačica, uglavnom rekreativaca, koji se takmiče. Svojim radom Triatlon klub Begej pokušava da ga popularizuje i predstavi našim sugrađanima.

Ironman, sa 3,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja, je najekstremniji triatlon. Stvarno moraš biti čovek od čelika, i fizički i duhovno, za takav poduhvat. Koliko maksimalno možemo smanjiti kilometražu, a da potomcima pričamo kako smo učestvovali u triatlonu?

Triatlon je spoj tri discipline. Kako u trčanjuplivanju ili biciklizmu postoje različite takmičarske distance tako je i u ovom sportu. Četiri osnovne dužine su sprint (750m plivanja, 20km bicikla i 5km trčanja), olimpijska distanca (1500m plivanja, 40km bicikla i 10km trčanja), polu Ironman (1900m plivanja, 90km bicikla i polumaraton odnosno 21,1km trčanja) i Ironman kao najduža i najzahtevnija distanca.

Takmičarski duh u tvom sportu? Kad slušam o distancama koje prelazite, deluje da ste sami sebi najveći protivnici?

Počeo sam da treniram 2009. godine sa željom da završim bar jednu trku. Bila je to trka u Pančevu2010. godine i to najkraća sprint distanca. Ono što me je kasnije teralo napred je baš ta borba sa samim sobom.

Oprema koja je potrebna za bavljenje triatlonom? Ima li opasnosti da se na trkama preopremiš i budeš diskvalifikovan?

Primenjuju se ista pravila kao i za svaki od tri bazična sporta. Plivanje je po FINA pravilima, vozi se po UCI pravilima, a trči poštujući IAAF pravila. Svako nepridržavanje donosi diskvalifikaciju. Obzirom da je naporno, a želja za pobedama velika, često se pribegava i nekim stvarima koja nisu dozvoljena. Kao i u ostalim sportovima, tako nešto je nedopustivo i strogo kažnjivo.

Nema mesta taktiziranju i šlepanju?

Kao što sam rekao, biciklistički deo triatlona se vozi po UCI pravilima. Tako je na sprint i olimpijskoj distanci dozvoljeno voziti samo standardne drumske bicikle, a draftovanje (vožnja iza drugog takmičara) je dozvoljena. U ovakvim uslovima ima mesta za taktiziranje i čuvanje snage za trčanje. Kada je u pitanju takmičenje na polu Ironman i Ironman distancama, tu je dozvoljeno voziti TT (time trial) bicikle, a draftovanje nije dozvoljeno. Tu nema mesta taktiziranju i svaki vitez se bori sam.

Koliko je doping zastupljen u triatlonu?

Iz moje perpektive, rekreativca, odnosno takmičara koji nije profesinalac, doping je nešto što mi nije neophodno da bih pobedio. Kod vrhunskih triatlonaca i profesionalaca čija egzistencija zavisi od uspeha i rezultata, uzimanje dopinga je verovatno mnogo veća potreba.

Koliko je ishrana bitna? Ne zaboravi recept.

Bogdan Mihajlov triatlon

Da bi telo bilo maksimalno pripremljeno za predstojeće napore mora biti dobro nahranjeno i odmorno. Treba se pridržavati ishrane bez slatkiša i ostalih loših (brzih) šećera. Kako se telo i mišići mnogo troše treba unositi dosta vitamina, minerala i proteina, neophodnih za regeneraciju mišića. Recept? Baci meso na roštilj, mnogo proteina, malo masti.

Da li su slušalice zabranjene? Šta bi pustio ili šta puštaš od muzike dok treniraš?

Na moju veliku žalost slušanje muzike nije dozvoljeno na trkama. Ali na treningu je obavezno! Uživam u muzici, a najviše slušam rock sa početka 80-tih ili disco muziku 80-tih.

Gde treniraš? Koje su odlične deonice za trening kad je Zrenjanin polazna tačka?

Mi, Zrenjaninci, smo veoma srećni zato što imamo fenomenalne uslove za plivanje. Gradski bazen nam je uvek otvoren. Za trčanje  je tu Gradski stadionKarađorđev parkŠećeranski park, ma za trčanje je potrebna samo volja. Bicikl vozimo po celoj Vojvodini. Istina, najviše po lokalnim Banatskim putevima. Za dobre biciklističke pripreme nedostaju nam brda.

Pehovi? Jednom si pao s bicikla. Šta još može da pođe po zlu?

Na poludistanci Ada 2015. godine sam mojom nepažnjom pao sa bicikla i to je jedini pad za 7 godina bavljenja triatlonom. Padovi nisu česti, ali su izuzetno bolni i opasni. Najćešći peh je probušena guma. Na treninzima ništa strašno, ali će tako nešto upropastiti rezulat na trci. Pehova na plivanju i trčanju skoro da nema.

Krajem oktobra prošle godine je otkazano državno prvenstvo u Zrenjaninu. Navedeno je da je to zbog privatnih i tehničkih razloga domaćina. Možeš li nam navesti privatne ili bar tehničke, razloge? Učini naše novine tabloidnim.

Nemam komentar, nisam obavešten. Koliko znam u Zrenjaninu niko nikada nije ni pokušao da organizuje triatlon trku do pojave Udruženja triatlonaca Begej. Naša je želja da je organizujemo, ali za sada nismo našli odgovarajuće mesto za plivanje, treba podesiti da bude mesta za bicikl… Prilično komplikovano za organizaciju…

Koliko košta bicikl koji te neće obrukati?

Triatlon nije jeftin sport. Najmanje opreme treba za trčanje. Dobre patike nisu prevelik zalogaj za naš skromni budžet. Plivanje je takođe “skromno” i tu je najveća stavka plivačko odelo od stotinu evra. Dolazimo i do bicikla za koji ipak treba izdvojiti malo više. Prosečna srpska plata dovoljna je za ulazak u svet biciklizma. Kao što Njegoš reče “boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka” tako i biciklkoji je i nekoliko puta skuplji neće doneti značajno bolji rezultat ako se dobro ne oznosjiš.

Gaće ili kombinezon? Koja temperatura vode je granica?

Plivanje u odelu pored benefita grejanja donosi i značajno poboljšanje plovnosti tako da se u odelima postižu bolji rezultati. Kada je dozvoljeno uvek biram da plivam u njemu. Granica za korišćenje odela je temperature vode od 20 stepeni.

Omiljena disciplina?

Obožavam da vozim biciklplivanje je nekako dosadno kad umočiš glavu u vodu, pa ništa ne vidiš i ne čuješ.  Što mi je moj drug Marjan rekao, voda nije prirodna sredina za čoveka. Na kraju ostaje trčanjekoje je prava muka! Krećeš da trčiš posle plivanja i jakog bicikla, sve peče, boli, noge teške. Bicikl mi je definitivno omiljena disciplina.

Misli li porodica da si lud? Kako praštaju vreme koje provodiš trenirajući i kako im nadoknađuješ?

Za bavljenje sportom, mislim  na bilo koji sport kojem se malo ozbiljnije pristupa, potrebno je odvojiti vreme za treninge. Triatlon je specifičan zato što je sastavljen od tri sportske discipline i u pripremnoj fazi mora se posvetiti dovoljno vremena svakoj od njih. Plivački treneri kažu da je za dobrog plivača neophodno minimum 5 treninga nedeljno. Za atletiku takođe. Bicikl iziskuje nekoliko nedeljno koji su pritom mnogo duži od plivačkih ili trkačkih. E, pošto ja baš nisam pravi profesionalac, nemam po dva treninga dnevno već po jedan i to isključivo u vremenu kada ne remetim vreme koje treba da posvetim porodici, odnosno ujutro rano. Jako rano.

Iskreno poštovanje od svih nas i hvala ti što si prošao kroz Vrata sporta. Daj neku mudrost za kraj.

Loš, slab i neorganizovan trening ne donosi rezultate na takmičenju. Na početku sezone mora se postaviti cilj, koji je vodilja za pripreme. Taj cilj treba da bude motivacija za sve teške treninge. A na treninzima će biti teško, jako teško. I tu dolazi poslovica, “no pain, no gain” ! Bez bola nema napretka !

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here