INTERVJU – SARA GRBIĆ PEKOVIĆ

sara pekovic grbic

Karatistkinja Sara Grbić Peković je po opredeljenju i načinu života sportista. Putokaz najmlađima koji se tek posvećuju sportskoj igri i zabavi, u kome nije najvažnije uzeti medalju, već osvojiti ljude oko sebe. Žena sa četiri najznačajnija životna trofeja, Inom, Unom, Milom i Lazarom i još mnogo uspeha i odličja koji će ostati neizbrisiv deo istorije zrenjaninskog sporta.

sara pekovic grbic

Saro, iza Vas je blistava sportska karijera, izdvojite i podsetite nas ne neke od uspeha. Možda je neki omiljeniji od ostalih?

Stvarno je iza mene veliki broj medalja, puno Evropskih i Svetskih prvenstava, Balkanskih šampionata, domaćih takmičenja…

Možda bih mogla da izdvojim dve zlatne medalje sa Pariz Open-a… Turnir koji je svetski, ako ne i nekada jači od Svetskih prvenstava, prestižan kao npr: Vimbuldon u tenisu. Ta moja dva pojavljivanja sa seniorima i prva iskustva u jačoj konkurenciji. Na turnir sam dolazila bez predrasuda, nemajući svest o jačini turnira i protivnicima. Iznenadila sam sebe koliko i druge superiornošću.

Koliko je te prve godine moglo biti da sam i ja bila nepoznanica i iznenađenje u toliko mi je druge bilo teže da se dokažem. Više nisam bila samo perspektivna Sara, već sam postala realnost svetske klase u devetnaestoj godini.  Naravno, izuzetno su mi drage i dve titule Kupa Evopskih šampiona sa zrenjaninskim Dijamantom, najveći uspesi u zrenjaninskom karateu.

Moj najveći lični uspeh, pored Evropskih medalja, je sigurno Svetsko studentsko zlato u Meksiku. U konkurenciji najjačih svetskih karatista, kao da je bilo regularno Svetsko prvenstvo.

Nabrojali ste mi samo značajnije uspehe, a tu su i suprugovi trofeji, Vanja je, takođe, vlasnik priličnog broja. Koliko ih broji Vaša zajednička riznica?

Naši trofeji su InaUnaMila i Lazar. Mislim da smo u jednom trenutku izgubili broj trofeja… Šalim se, ali stvarno ih ima dosta.

Moram odmah da Vas pitam. Da li su deca već u sportu?

S obzirom da smo i Vanja i ja ceo zivot “na terenu” suđeno im je da budu pored njega… Iver ne pada daleko od klade. Kao i sva deca probali su svašta. Njihovo zdravlje kroz sport nam je na prvom mestu, kao što bi trebalo da bude i za svakog roditelja. Vole sve sportove, a za sada su izabrale odbojku i karate. Mlađa upravo kreće u školicu sporta.

– …Evropska i Svetska prvenstva u krugu do 1000 km ne propuštam, čak ni sa ćerkom Milom, koja je stara samo 3 meseca. –

Jeste li još uvek na neki način u karateu? Pratite li aktuelnosti?

Koliko mi vreme i obaveze dozvole. Ali, Evropska i Svetska prvenstva u krugu do 1000 km ne propuštam, čak ni sa ćerkom Milom, koja je stara samo 3 meseca.

Družim se sa nekoliko njih, najčešće sa Bobom BitevićemMilošem Jovanovićem Milošem Živkovićem od te neke naše stare ekipe, najčešće odigramo basket ili vozimo bajs.

Da li Vam nešto posebno nedostaje od karatea? Putovanja? Pretpostavljam da su jedna najlepših stvari koje Vam je sport poklonio. Setite se jednog i podelite iskustvo sa nama?

Moje prvo Svetsko prvenstvo je bilo u Brazilu u Rio De Žaneiru. Fenomenalno iskustvo za ulazak u svet seniora. Imala sam teške mečeve i uspela da budem šesta na svetu.

Sam dolazak u Rio je, iskreno, bio šokantan. Nismo toliko smeli sami da se krećemo zbog konstantne mogućnosti da nas neko opljačka, što se i desilo devojkama iz kata tima. Ali, naravno da nismo odoleli da se “družimo” sa talasima na Kopakabani i to smo leteli na njima. Luda avantura. Uspeli smo i da odemo do restorana gde smo isprobavali njihova nacionalna jela tj. probali smo njihovo tradicionalno jelo od mesa, zove se Surasko

Kad smo kod hrane, da li se i koliko Vi i najbliži zdravo hranite?

Trudimo se koliko god možemo da poreklo namirnica, njihov kvalitet kao i način spremanja budu na prvom mestu. To nije uvek lako kada imate četvoro dece i pratite Vanjin ritam zivota.

Sport uvek i zauvek? Dalji sportski planovi?

Mene od kako znam za sebe pokreće fizički aktivan život i svi vidovi sporta. Kao i adekvatno i prijatno okruženje.

Završila sam Menadžment u sportu i kurs operativnog trenera. Ispunjava me i rad sa drugima što će mi verovatno i biti opredeljenje. Novo i značajno iskustvo doživela sam na odbojkaškom kampu svog supruga, jer je princip sveobuhvatnog rada apsolutno prenosiv na sve sportove. Stručnost, kvalitet i energija u čemu sam se potpuno prepoznala.

Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa Vama. Hvala što ste odvojili malo vremena za zrenjaninski portal Vrata sporta.

Hvala i vama što ste me kontaktirali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here