INTERVJU – NIKOLA VUKELIĆ

Majstor karatea 4. dan, predsednik i trener karate kluba Banatski Cvet i kandidat za trenersku ličnost godine

nkola vukelić

– …imam ideju za popularizaciju borilačkih sportova, a ovo je šansa i da je javno saopštim, jer znam da sportisti čitaju. Voleo bih da napravimo savez borilačkih sportova grada Zrenjanina, tako nešto do sada nije postojalo. Poruka klubovima je da razmisle o predlogu. –

Kako gledaš na karate? Sport ili veština?

Veoma interesantno pitanje. Za moja shvatanja karate je veština ali pre toga je definitivno život i ubeđen sam da svako ko je prošao kroz neku vrstu obuke uvek razmišlja o karateu i ako ga možda ne trenira iz nekog razloga.

nikola vukelićnikola vukelić

nikola vukelićnikola vukelić

Ko su zaslužni ljudi za tvoju karate priču?

Za moju priču zaslužni su, pre svega, treneri koji su radili sa mnom, a pored njih i drugarski rivalitet, moji drugari i kolege koji su me terali da se dalje borim i napredujem.

Moram pomenuti trenere. Bogdan Kesić, legenda zrenjaninskog karatea i moj nekadašnji komšija koji me je i uveo u karate, Dragan Subičin Brus, na žalost pokojni. Dragan ŽegaracVeselin Grubački, kojeg smatram i mojim karate ocem jer sam od njega mnogo stvari naučio, ne samo o karateu, Ivan GrubačkiGoran Samolovac i svakako legenda jugoslovenskog i svetskog karatea prof.dr Vladimir Jorga, veoma zaslužan za moj razvoj i stručno usavršavanje.

nikola vukelić

Danas i ti oblikuješ klince? Kolika je to odgovornost?

Tačno tako. Odgovornost je ogromna, mališani sve usvajaju od nas, odraslih. Dečaci i devojčice treniraju karate ali pored same obuke treneri su izuzetno važni i u njihovom daljem životnom razvoju. Živimo brzim tempom, veliki broj roditelja je prezauzet zbog borbe vezane za egzistencijalna životna pitanja i, na žalost, nema baš mnogo vremena da se maksimalno posveti deci, i zato treneri u današnjem vremenu imaju još značajniju ulogu. Često govorim da su oni odmah posle roditelja u vaspitanju dece. Trener nekada sazna i neke ljubavne tajne pre roditelja.

A koliki je uticaj roditelja na trenera? Pomažu li ili nekad i odmažu?

Banatskom Cvetu nema problema u saradnji, sa roditeljima imam korektan odnos i uvek smo u nekoj vrsti dogovora. Da zaključim, roditelji pomažu. Naravno, bilo je situacija da možda iz najbolje namere dobace nešto, ali se to stvarno retko dešava.

– Glasajte za trenersku ličnost godine, za onog ko je nagradu po vama i zaslužio. List Zrenjanin je svakog četvrtka na kioscima sa detaljnim instrukcijama o načinu glasanja. –

List Zrenjanin je objavio listu kandidata za trenera godine, 2017. Pozovimo zajedno ljude da glasaju za tebe.

Na moje veliko zadovoljstvo kontaktirali su me iz redakcije nedeljnog lista Zrenjanin i obavestili me o nominaciji. Ovim putem želim da pozovem sve sugrađane da glasaju za onog koji je ovu titulu po njima zaslužio. List je na svim kioscima svakog četvrtka i tamo će imati detaljnije informacije o načinu glasanja.

Koliko radiš na sebi i pratiš nove trendove u sportu?

Uvek sam za usavršavanje. Trenutno sam na specijalističkim studijama jer želim da podignem nivo znanja u struci a planiram i da, već sledećeg meseca, upišem smer diplomirani trener u sportu na Fakultetu za sport u Beogradu.

Koji su planovi karate kluba Banatski Cvet za naredni period?

Jasno su definisani. Otvaranje novih sekcija kako bismo povećali naše delovanje, održavanje stručnih seminara, kvalitetan rad iz kojeg će proisteći dobri nastupi na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

 

banatski cvetbanatski cvet

Poruka za kraj. Kako popularizovati sport u Zrenjaninu?

Jedna od opcija je organizacija sajma sporta u gradu, znam da je to bilo u planu ali ne znam iz kog razloga nije odrađeno. Smatram da Zrenjaninci tako nešto zaslužuju. Imam ideju za popularizaciju borilačkih sportova, a ovo je šansa i da je javno saopštim, jer znam da sportisti čitaju. Voleo bih da napravimo savez borilačkih sportova grada Zrenjanina, tako nešto do sada nije postojalo. Poruka klubovima je da razmisle o ovom predlogu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here