INTERVJU – DANILO BJELICA

Trener i koordinator u Fudbalskom klubu Sporto i trener instruktor u Fudbalskom savezu Srbije

danio bjelica

Jedan dečak je u televizijskoj emisiji na pitanje voditelja na kome ostaje svet kratko i jasno odgovorio – na meni! Danilo Bjelica je čovek koji je gotovo celu trenersku karijeru posvetio njima, onima na kojima ostaje svet, a ti isti koji su danas veliki sportisti i ljudi su najbolji dokaz koliko je uspešno sve ove godine radio. Sada je u fudbalskom klubu Sporto i Fudbalskom savezu Srbije i sa svojim kolegama i prijateljima drugu godinu za redom organizuje dečiji fudbalski turnir i daće sve od sebe da deca po lepom zapamte dane u Zrenjaninu.

Kako se došlo do ideje o organizaciji dečijeg fudbalskog turnira u okviru manifestacije Dani piva?

Bio sam trener početnik kada sam učestvovao na nekadašnjem dečijem fudbalskom turniru koji je organizovao Proleter u okviru Dana piva i hteli smo da to nešto lepo što je grad dugo godina imao ponovo zaživi. Našu ideju smo predstavili gradonačelniku i njegovom timu ljudi, njima se izuzetno dopala i na zadovoljstvo svih koji vole sport i fudbal rešili su da pomognu i budu deo sjajne priče. Naravno, nekada je turnir igran u znatno manjem obimu, učestvovale su ekipe iz okoline, uglavnom Zrenjanina i Novog Sada, a danas je, i zbog toga što su poslednjih godina dečiji turniri sve popularniji, ovo znatno veća manifestacija koja okuplja klubove i školice iz cele zemlje, pa i okruženja.

danilo bjelica

– Bio bih presrećan kada bih video da je naša ideja zaživela, da smo mi, grad, svi sportski prijatelji iz Zrenjanina i privrednici na istom putu, sa željom da našim dečacima i devojčicama pružimo mogućnost da se igraju, smeju i uče. –

Koliko jedan ovako veliki sportski događaj znači našem gradu?

Siguran sam da ne postoji ništa lepše od dečije igre i druženja, pa još i ako iz svega toga svi ponešto naučimo, ne samo deca, to može da bude neprocenjivo. A za sam Zrenjanin i zrenjaninske Dane piva je ovo velika prilika za promociju, da svi dečaci i roditelji, učesnici i posetioci, kući ponesu divne utiske i požele da se jednom vrate. Na Proleterovom turniru, koji sam već pomenuo, je, recimo, postojala praksa da svaki od trenera i zaposlenih u klubu povede računa o jednom timu učesniku i da u pauzi između odigravanja utakmica zajedno sa njima obiđe grad, odvede ih na ručak na jedan od festivalskih štandova i učini bar malo da im još više ulepša boravak ovde.

Deo mečeva će biti odigran u Lukićevu?

Da, neke od uzrasnih kategorija će svoj turnir odigrati u Lukićevu. Tamo su jedni od najboljih fudbalskih uslova u okrugu i postoji nekoliko odličnih terena, a Mladost je nekadašnji drugoligaš, klub koji je izbacio veliki broj fudbalera koji su napravili sjajne karijere. Sa njima smo nedavno dogovorili i saradnju od koje ćemo i jedni i drugi, a najviše deca, samo profitirati. Prvi put ćemo imati pionirsku ekipu koja će se takmičiti u Kvalitetnoj ligi Vojvodine pod imenom Mladost Sporto. Ovoletošnjim pomakom će dečaci iz naše škole moći da igraju takmičarski fudbal, a želja je da kako ova deca budu rasla, a i mi sa njima, imamo i tim koji će se takmičiti u kadetskom uzrastu.

danilo bjelica

Zvanični promoteri Bir Cup-a 2018 su Nenad Mirosavljević, Milan Stojanoski, Zvonimir Vukić, Vladimir Ivić, Ilija Ivić, Darko Kovačević, Aleksandar Čavrić, Branko Savić i Marko Zorić. Sjajan tim, pre svega, ljudi.

Zrenjaninci, igrači koji su prve velike korake pravili ovde su naši najbolji mogući ambasadori. Svojim igrama, trenerskim radom ili uopšte bitisanjem u fudbalu, ponašanjem na terenu, tribinama, u radnim kancelarijama i na ulicama dostojno reprezentuju Zrenjanin. Momci su koji vole mesto u kom su proveli neko vreme, prijatelji kluba i fudbala, i svaki od njih će pronaći način da nekako pomogne. Osim njih, pomoć i podršku će nam pružiti i Fudbalski Savez Srbije koji je prepoznao usko povezane ideje, dobar rad i koncept, teritoriju na kojoj postoji veliki potencijal. Ivan Đukanović, glavni koordinator instruktorske službe FSS, i njegov tim će biti gosti našeg turnira i predstavnici najviše organizacije našeg fudbala.

danilo bjelica

Koliko bi mališanima značilo upoznavanje sa nekim od najuspešnijih zrenjaninskih fudbalera ikada?

Sigurno bi to bio jedan dodatni podstrek i motiv za dalji rad. Bilo bi jako korisno upoznati nekoga od njih i možda dobiti priliku da dobiješ odgovor na neko od pitanja. Prošle godine su svoje vreme odvojili i posvetili ga deci Zvonimir VukićMarko ZorićBranko Savić i Darko Kovačević, a neke od njih i možda još nekoga očekujemo i ovog avgusta.

Koje će se uzrasne kategorije nadmetati?

Ove godine će se prvi put igrati fudbal 11. Nadam se kontinuitetu i možda u budućnosti još nekoj od uzrasnih kategorija pored pionira na velikom terenu. Najmlađi će biti dečaci 2010. godišta, a najstariji 2004. Od ponedeljka do petka će svi oni biti na terenima u Zrenjaninu i Lukićevu.

danilo bjelica

Najavljen je veliki broj nagrada za učesnike?

Prva želja je da svaki dečak i devojčica dobiju lepu uspomenu na druženje i igru sa vršnjacima u Zrenjaninui s toga delimo, na primer, diplome svima koji budu učestvovali. Mimo nagrada za plasman, za najbolje i najperspektivnije, mi lično najviše pažnje pridajemo onoj za fer igru. Najbitnije je lepo ponašanje na terenu i van njega, a tek onda na red dolazi način igre i eventualni rezultat kao nagrada. Osim ovoga, Fudbalski savez Srbije, prijatelji, privrednici i svi oni koji nam pomažu su obezbedili i brojne poklon pakete, a sve ovo, ponavljam, uz ogromnu želju da deca dobiju nešto što će ih podsetiti na boravak u našem gradu.

Koliko gostiju iz inostranstva očekujemo?

Dolazak nam je do sada potvrdilo nekoliko klubova iz okruženja, RumunijeMađarske i Bosne i Hercegovine. Sa nama će biti i naši, pored ostalih, subotički SpartakČukaričkiPartizanVojvodina, dečaci iz Novog Pazara, očekujemo i Crvenu Zvezdu. Zajedno sa svima njima ćemo pisati još jednu nezaboravnu sportsku uspomenu.

Nakon kakvog Bir Cup-a bi Vi rekli – to je to, presrećan sam što sam deo ove sjajne priče?

Nakon Bir Cup-a koji je sinonim za prijateljstvo, bezbrižan i radostan fudbal. Bio bih presrećan kada bih video da je naša ideja zaživela, da smo mi, grad, svi sportski prijatelji iz Zrenjanina i privrednici na istom putu, sa željom da našoj deci pružimo mogućnost da se igraju, smeju i uče.

Na kraju još jednom zajedno pozovimo sve da dođu i zabave se u Zrenjaninu krajem avgusta.

Pozivam fudbalske klubove i škole fudbala, sportske prijatelje i sve one koji vole fudbalsku igru da budu naši gosti krajem meseca. Pamtimo dobru igru i sjajno prošlogodišnje druženje, a zajedno sa vama ove godine možemo samo još bolje. Dođite da se upoznamo, igramo i ponešto naučimo od 27. do 31. avgusta.

danilo bjelica

Jedan dečak je u televizijskoj emisiji na pitanje voditelja na kome ostaje svet kratko i jasno odgovorio – na meni!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here