INTERVJU – PUT FUDBALSKOG ZALJUBLJENIKA

Prvi intervju koji sam radio s čovekom koji ne želi da se predstavi

fudbalski zaljubljenik

Šta Vas je navelo da odete do Kruševca i pogledate meč između Napretka i Crvene Zvezde?

Volim fudbal i rado ga se sećam. Nisam ljubitelj derbija i nisam zainteresovan da dobijem batine kada odem na utakmicu. Reprezentaciju pratim kad god stignem, a kao Zrenjaninac nemam prilike za kvalitetan prvoligaški meč. U dogovoru s kolegama s posla, odlučili smo da odemo na jednu takvu utakmicu. Ali koju? Neki su želeli Partizan, neki Zvezdu, neki najbliži grad, tako da je dogovor pao da bacimo kockice. I… Kruševac. Nije nas pokolebala daljina, a i šta je 300 km za strast. Dogovorili smo malu ekskurziju, tvrđava uSmederevuMuzej voštanih figura u Jagodini, poseta prijateljima i roštilj u Ćićevcu, i krajnje odredište, Kruševac.

fudbalski zaljubljenik

– Svi mi koji volimo sport navijamo i podržavamo prvo iz svog dvorišta, da u Zrenjanin dođu ekipe iz Beograda, Novog Sada, Niša, a ne samo iz Banata… Zar ne bi bilo lepo da je stadion u Karađorđevom parku uređen bar kao stadion pod Bagdalom (Kruševac)? Pa da posle nedeljnog ručka gledamo Proleter ili neki drugi klub iz Zrenjanina, a ne da idemo u Kruševac. –

Koliko Vas je iznelo to zadovoljstvo?

Mi smo išli na istok, karta je 500 rsd, dvojica su otišla na sever, karta je 300 rsd. Prešli smo nešto više od 600 km, pa izračunajte. Piće i hrana su obavezni i to je to. Mi smo ubacivali u zajedničku kasu, ali to sad nije bitno. Petorica ljudi u jednim kolima, malo je tesno jer smo svi gabaritni, ali to smanjuje troškove i povećava zabavu.

Da li je dovoljan jedan dan?

Jeste. Mi smo odvoijili dva dana, ceo vikend. To je zato što smo prespavali u Ćićevcu. Duplo je bolje. Da smo odvojili celu sedmicu za spomenutu utakmicu, bilo bi 7 puta bolje.

Žene?

Nismo ih vodili. Ne kažem da je dobro ići bez lepšeg pola, dobro je žene voditi na utakmice, ali u našem slučaju nesportske stvari putovanja, kao što su brza hrana i piće, se mnogo lakše unose u neograničenim količinama. Bez prekornih pogleda i uzdisanja. Naše žene više vole pozorište.

Ceo vikend van kuće?

Dobro, sad je dosta. Pročitaće neka od žena, pa nećemo smeti izaći napolje. Nadoknadimo im to. Uostalom, i naše supruge mogu otići s prijateljicama gde hoće i kad hoće.

Gde idu žene?

Šta ja znam, spomenuto pozorište, koncerti, ona banja u MađarskojMorahalom. Gde vodi ovo? Zar se nismo dogovorili da pričamo o prvoligaškom fudbalu?

Istina. Izvinjavam se. Kakav je stadion u Kruševcu? Izgleda li bolje od voštanih figura u Jagodini?

Iskreno, voštane figure su… Uslikao sam ih, daću ti slike, da ne ispadne da…

Stadion je odličan. Ne samo za naše uslove, jer je za nas dovoljno da ima dva gola, ravan teren i pokošenu travu. Pravi prvoligaški stadion. Nema atletsku stazu, što se meni dopada. Ima moderan semafor. Akustičan je, pa se pesma navijača odlično čuje. Kao Partizanovac ne razumem baš tekstopisca Zvezdinih pesama, ali to odlično zvuči na samoj utakmici. Mi smo sedeli na samom vrhu istočne tribine, a sve se vidi kao na dlanu. Ima reflektore, a fudbal ne deluje isto pod sunčanim svetlom i pod njima. Svaka čast upravi Napretka, sve izgleda fudbalski.

Rezultat je izgleda bio u drugom planu?

Zašto? Jer sam spomenuo da sam Partizanovac? Rezultat nikada nije u drugom planu. Svi oni koji kažu da ih ne zanima Zvezdin rezultat, lažu. Nisam pravi Partizanovac, više volim Banat s Bagljaša i Radnički iz Zrenjanina od Partizana, a opet uživam u Zvezdinim porazima. Znam da je tako i sa suprotne strane i to je sasvim u redu.

Zbog čega taj lokalni patriotizam?

To je bar jasno. Zar ne bi bilo lepo da je stadion u Karađorđevom parku uređen bar kao stadion pod Bagdalom (Kruševac)? Pa da posle nedeljnog ručka gledamo Proleter ili neki drugi klub iz Zrenjanina, a ne da idemo u Kruševac. Ok, ima fudbala i kod nas, ali koliko kvalitetnog? Bez profesionalizma nema ni kvaliteta. Zato lokalni patriotizam. Svi mi koji volimo sport navijamo i podržavamo prvo iz svog dvorišta, da u Zrenjanin dođu ekipe iz BeogradaNovog SadaNiša, a ne samo iz Banata. Pa posle, navijaš da taj isti klub uradi nešto u prvenstvu. Zamisli da u naš grad dođe Everton? Kakav bi to bio praznik fudbala.

Može li još koji utisak iz Kruševca, dok čekamo da dođe voda u Zrenjaninu?

Može. Pobeda Napretka od 1:0 i maestralni gol Mitrovića. Mi Zrenjaninci, koji smo grickali semenke na istočnoj tribini smo mnogo veseliji napustili stadion od kolega koji su se opredelili za severnu tribinu. Nije bilo problema na utakmici, ali moram navesti i ogroman broj policajaca, obučenih kao nindža kornjače za razbijanje problematičnih navijača. Prvo poluvreme malo dosadno, drugo odlično. Odličan i rezultat. Sve u svemu, odličan vikend.

Daleko je Kruševac od Zrenjanina. Daleko.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here