ŽARKO ČABARKAPA – ZDRAV DUH U TELU SLOMLJENOM POVREDAMA

Žare je neviđeno kul

Ljubav Žarka Čabarkape prema košarci je toliko zdrava da je bio u stanju da je pusti, a košarka mu je vratila. Danas je sportski direktor ABA lige sa mnoštvom vremena da se posveti sebi, uživanju u košarci i životu.

Ceo svet je opsednut spektaklom, o Amerikancima da ne pričamo. NBA kao najsjajniji produkt toga jednostavno mora da se nosi s tim. Pravila su standardizovana, intenzitet igre je toliko visok da su povrede očekivani i sastavni deo NBA karavana. U tom svetu pomalo iščašenih mozgova četiri godine je igrao jedan Zrenjaninac kojeg su upravo povrede sputale da ostavi dublji trag.

Žarko Čabarkapa se pojavio na NBA draftu 2003. godine, po ocenama stručnjaka jednom među najjačim ikad. Četvorica od prvih pet pikova bili su članovi reprezentacije SAD-a, osvajača zlata na Olimpijskim igrama, četvorica od prvih pet pikova su NBA šampioni, top pikovi su postali vrhunski igrači, a legendarni Darko Miličić, drugi pik, je samo izuzetak koji potvrđuje pravilo. To je godina promocije najdominantnijeg košarkaša svog doba, LeBron Džejmsa, a Žarko je bio 17 pik.

Prve košarkaške lekcije je dobio u Zrenjaninu, od Radeta Prvulova Prleta, trenera koji je učio i Dejana Bodirogu. Na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine ova dva njegova učenika osvajaju zlatnu medalju. Neverovatno zaista. Dejan će ostati upamćen kao jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena, verovatno i najbolji koji se nije oprobao u NBA ligi, dok se Žarko, njegov legitimni naslednik, sledeći svoj san na taj korak odlučio jako mlad. I bio je na dobrom putu, u sezoni 2004/2005 je za Golden Stejt Voriorse upisao 37 nastupa, da bi već sledeće taj broj bio 61. Američki snovi. Lom ruke, skočnog zgloba, operacija bruha i čak tri operacije diskusa. I previše.

Ne želeći da se truje tabletama protiv bolova pre i posle treninga, kao i tabletama za spavanje, dostojanstveno završava karijeru profesionalnog košarkaša. Bilo mu je tek 25 godina, a ipak je znao šta je ispravno, pravilno i dobro za njega. U telu slomljenom povredama, duh je ostao itekako zdrav. Ljubav Žarka Čabarkape prema košarci je toliko zdrava da je bio u stanju da je pusti, a košarka mu je vratila. Danas je sportski direktor ABA lige sa mnoštvom vremena da se posveti sebi, uživanju u košarci i životu. Kao što ne možete naterati nekog da vas voli, jer je lepota ljubavi u njenoj slobodi, upravo su tako nekako Žarko i košarka sudbinski povezani. Jer, košarka je mnogo više od same igre.

Žarko Čabarkapa je neko ko odiše prirodnošću, lepim manirima, pristojnim ponašanjem. Živi u Beogradu, uživa na rekama, u vrhunskoj hrani, blagodetima života. Zanimljivo je da mu je bivši košarkaš PartizanaJan Veseli, zet, jer su muževi od dve sestre. Uglavnom, Žare je neviđeno kul.

Autor: Ivan Višković

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here