VENSAN KOMPANI – KOMANDANT SVEMIRSKE LETELICE

Glavni i odgovorni za uspon Mančester Sitija

vensan kompani

– Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo. – Rekao je Nil Armstrong 1969. godine kada je postao prvi čovek koji je zakoračio na Mesec. U jeku Hladnog rata NASA je kroz trku za svemir učinila da Amerika ispadne moćnija i superiornija od Sovjeta. Proći će 50 godina a čovek neće ponoviti takvu ekspediciju, uz izgovor da se nema više para za bacanje… Ljude danas zanima samo da prave pare, a najprofitabilniji biznis je fudbal.

– Ne šutiraj, Vini, ne na gol! – 2019. smo čuli Gvardiolu kako kraj aut linije dovikuje svom kapitenu. Misija Apolo 11 je bila najgledaniji događaj u istoriji televizije, a pola veka kasnije se time mogla dičiti Premijer Liga. Ceo svet je pratio nestvarnu trku za vrh između Sitija i Liverpula a sve je kulminiralo u pretposlednjem kolu. Redsi su poslednje realne šanse polagali u neugodni Lester koji je gostovao na Etihadu. 69 minuta igre je izgledalo da će Lisice uspeti da otkinu bodove, a onda je Sitijev svemirko, Vensan Kompani povukao loptu duboko na protivničku polovinu i namestio je, čuo je trenera i saigrače kako mu viču da ne šutira ali nije mario… Raketa je ispaljena i poslala je ceo stadion na mesec. Pred poslednje kolo imali su bod više, titula je praktično bila osvojena.

Kompani je bio legenda Mančester Sitija i pre ovog fantastičnog momenta, golom za titulu je pečatirao zvanje ikone kluba. Kapiten, lider ekipe koji je preuzeo odgovornost i sačuvao veru i kad su svi oko njega počeli da gube razum i sumnjaju. Slika koja je obišla svet ga je opisala bolje od hiljadu reči, u njoj su bile sadržane sve one poželjne osobine koje traži poslodavac na Infostudu, i kao takav bi valjda opušteno mogao biti komandant svemirske letelice. Nil Armstrong je imao sreće, jer da je Vini rođen u ono vreme malo sutra bi ovaj prvi koračao po Mesecu.

I kao što je Armstrong sa Kolinsom i Oldrinom ispunio viziju Džona Kenedija o osvajanju Meseca, tako je Kompani sa druga dva stalna člana posade Sitijevih 11, sa Silvom i Aguerom, na putovanju dugom 11 godina uzdigao klub do neslućenih visina i ostvario želje prebogatog arapskog šeika Al Mubaraka ispred svih zabivši osvajačku zastavu trke za profitom na čelo Premier Lige.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here