VELIKI ZLATKO ZAHOVIĆ

Fudbalski čarobnjak

zlatko zahović

Portugalci imaju tu divnu muziku, zovu je fado, UNESCO ju je uvrstio u svetsku nematerijalnu baštinu. Setne pesme, mešavina tuge, bola, nostalgije, sreće i ljubavi. Čista emocija i strast koju osete ljudi, pa i oni koji ne razumeju jezik. Proleter i jugoslovenski fudbal, pa zar to ne zvuči kao taj fado.

Nauka veli da je u nezapamćeno doba postojao jedinstveni superkontinent, zovu ga Pangea. Taj ujedinjeni kontinent se tokom vremena razdvojio na one koje danas poznajemo. Tada su dinosaurusi trčali Zemljom, sve dok ogroman asteroid nije udario u nju i prouzrokovao prirodnu katastrofu. Bili su to zemljotresi neverovatne jačine, cunamiji, podigao se takav oblak prašine da je stvorio zaklon između Zemlje i Sunca. Godine izumiranja, ali se život nije ugasio već je evoluirao, pa danas umesto ogromnih reptila gledamo ljude kako trče za nečim što liči na minijaturnu verziju tog kamena koji je umalo uništio život na planeti. Ta malena stvar koja ima snagu tog velikog meteora je fudbalska lopta. Ima moć da spaja ljude i povezuje kontinente čime značajno utiče na naše živote.

“Samo sloga Srbina spasava” je naša krilatica, a mi se razdelismo poput Pangee. Tokom godina deoba mnogi Srbise nazvaše drugačije i dok je Srbin Srbina sekirom sekao smešila nam se sudbina dinosaurusa. Kao da smo izumirujuća vrsta. Zemlja se svake četiri godine ponovo spoji na Svetskom prvenstvu, a mi uvek iznova maštamo kako smo mogli da budemo na vrhu tog fudbalskog lanca. Iz ove perspektive to je naučna fantastika a možda ne bi bila, možda da je pred istom himnom stajao igrač koji se kalio u Zrenjaninu, najbolji slovenački fudbaler svih vremena, Zlatko Zahović.

Rodio se u Mariboru odakle ga je radoznali um vodio na najrazličitije strane, od partija šaha do ski skokova. Ali, znate onu poznatu stvar kako čarobni štapić sam bira svog čarobnjaka, slična stvar je i sa fudbalskom loptom. Zaista ima snagu meteora, no njena moć raste u nogama pravih majstora. Zato je izabrala Zlatkove. Po onoj da se sličan sličnom raduje, ili da se slični nađu, magiju je prvi prepoznao Milko Đurovski i na njegovu preporuku ga je tadašnji direktor Partizana Nenad Bjeković potpisao, zahvaljujući kome su i Zrenjaninci imali priliku da uživaju u Zahovićevim čarolijama.

Te godine je tim Proletera bio svetske klase. Slobodan DubajićJovo ŠarčevićJovica SimanićDejan GovedaricaVesko MihajlovićAmir TeljigovićIlija Ivić. Četvrto mesto u prvenstvu Jugoslavije iza Crvene Zvezde, zagrebačkog Dinama i Partizana i plasman u Intertoto Kup bili su najveća moguća potvrda. U martu su na Marakani tukli šampiona koji će u maju postati evropski, a krajem godine i svetski prvak. Partizanu je u tom vremenu trebala magija da prekine Zvezdinu dominaciju, i zaista Zlatko Zahović je bio taj čarobni sastojak koji je nedostajao ekipi. Osvojiće u crno-belom dresu kup Jugoslavije i nacionalno prvenstvo, ali tek po raspadu države.

zlatko zahović

Mađioničar je otišao što je dalje mogao od cirkusa koji se dešavao ovde, u najzapadniju zemlju kontinentalne EvropeBrazil u Evropi. Prodao im je vešte fudbalske trikove i varke, postao je veliki. Žoze Murinjo je jednom prilikom o njemu rekao da je bio toliko veliki igrač da su ga obožavali navijači i Porta i Benfike. Sa Portom je osvojio sedam trofeja, tri prvenstva, tri super kupa i jedan kup. Sa lisabonskim timom i prvenstvo i kup. Pričalo se da su mu neki engleski timovi nudili bogatstvo da igra za njih, ali portugalska vina i kolači naspram engleskog čaja i keksa, za njega neuporedivo. Kasniji izbor mu je ipak bila sunčana Grčka. Prava klima, ali je titulu koju je osvojio sa Olimpijakosom smatrao isuviše lakom. Već iduće godine je na plažama Valensije uz voćnu sangriju slušao španske gitare. Tamo je izgubio finale Lige šampiona na penale, a i on ga je te večeri promašio, nakon čega se vratio u omiljeni mu Portugal gde je i završio karijeru.

Portugalci imaju tu divnu muziku, zovu je fado, UNESCO ju je uvrstio u svetsku nematerijalnu baštinu. Setne pesme, mešavina tuge, bola, nostalgije, sreće i ljubavi. Čista emocija i strast koju osete ljudi, pa i oni koji ne razumeju jezik. Proleter i jugoslovenski fudbal, pa zar to ne zvuči kao taj fado.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here