ULI HENES – FUDBALSKI DŽEJMS VAT

Henesovo delo je preteča modernog poimanja fudbala

uli henes

Džejms Vat fudbalske revolucije. Ono što je parna mašina uradila u industrijskom svetu, to je Uli Henes sa Bajernom napravio u fudbalskom. Kad je došao u klub bilo je 12, a danas je 1.000 zaposlenih i čak 300.000 članova kluba.

Vatova parna mašina je u svoje vreme promenila svet u svega nekoliko desetina godina i kao što je ona predstavljala osnov za sve mašine koje su nastale posle nje, tako je Henesovo delo preteča modernog poimanja fudbala, onog iz lože. Kada je, recimo, Uli stigao u Bajern, skoro sav prihod kluba je dolazio od prodaje ulaznica, dok je danas totalno drugačije. Uli Henes više ne upravlja, ali je za 40 godina vladavine postavio neoborive temelje, još od kada je kao igrač učestvovao u prvoj prodaji prostora za reklamu na dresu.

Bavarski gigant je 26 godina za redom završavao godinu sa većim profitom u odnosu na prethodnu i za to vreme još i postao jedan od najtrofejnijih klubova i van nemačkih granica. Henes je posle 4 decenije kao apsolutni pobednik i večiti, voljeni, predsednik otišao u penziju. Ako je parna mašina ono opipljivo i materijalno što je za života ostavio Vat, Alijanc arena je Ulijev životni spomenik. Preteča današnjih svemirskih stadiona je isplaćena punih 16 godina pre isteka kreditnog roka, iako su gotovo svi mislili da je čovek lud kada je saopštio da će klub uzeti ogroman kredit na 25 godina za njenu izgradnju.

Za 40 godina je na transfere potrošio koliko sada svaki drugi veći klub potroši za manje od decenije! Toliko je bio tvrdoglav da još uvek odzvanjaju njegove odlučne reči: – Nikad 100.000.000 za igrača, nikad poslao mejl, nikad ušao na internet, nikad strani kapital u klubu, nikad sumnjivi investitori… – I Vat je nekad isto tako jako bio protiv mašinerija sa visokim pritiskom, jer su takve mogle da kao balon puknu u svakom trenutku.

Danas ljudi iz svih krajeva sveta strpljivo čekaju u redu ispred jednog muzeja kako bi iz blizine videli maestralni izum Džejmsa Vata i drugog grabeći priliku da iz blizine pogledaju u 27 pehara namenjenih šampionu Nemačke, u 14 onih za nacionalni kup i 5 ušatih za titulu najboljeg u Evropi koje je iza sebe ostavio Uli Henes.

Autor: Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here