TOMAS EL TRINČE KARLOVIČ – ŠEJN

I od najboljeg ima bolji

el trinče

“Ja cjeli život sanjam kako odlazim uz rijeku
Starim parobrodom koji vozi sol
Da sam Šejn”

el trinče

Argentina, 1993. Godina. Konferencija za medije izgleda kao gala banket, atmosfera je sveopšteg ushićenja. Diego Maradona se vratio iz Evrope i igraće za Njuels Old Bojse.

Kako je biti najbolji igrač na svetu i igrati u Rosariu?
Diego: – Najbolji igrač sveta je već igrao ovde, ime mu je Karlovič. –

el trinče

“Već čujem priču kako za mnom jaše smrt
Dok jašem crven pored vatri na rubu grada
To je Šejn
To je Šejn

el trinče

Rosario, 1974. Pripremna utakmica reprezentacije Argentine protiv selekcije grada pred put na svetsko prvenstvo. Poluvreme, 3:0 za lokalce. Posramljeni funkcioneri saveza urgiraju da igrač koji je doslovce izmislio fudbal za reprezentativce bude izveden iz igre radi sprečavanja dalje bruke. Uz burno negodovanje publike to je i učinjeno, ali nije sprečilo širenje legende o usamljenom misterioznom jahaču koji je uzeo čast Gaučosima.

el trinče

“Ja čujem buku stada, vidim u daljini grad
A tanka slika jave postaje sve tanja”

el trinče

Argentina, 1976. Širom zemlje pominje se priča o nezainteresovanom, neuglednom liku koji fudbal drži u malom prstu i koji igra za gol a ne za dolar više, za razliku od ostalih profesionalaca. O neostvarenom geniju koji biva pozivan i na okupljanja državnog tima, ali se na njima nikad ne pojavljuje. Verodostojnost legende potvrđuje nekadašnji selektor Menoti koji priča o nekakvom neobičnom izgovoru, o visokom nivou reke koju je neizvodljivo preći.

el trinče

“Ulica je prazna, ali s prozora motre na nas
Izađi i bori se
Uzeću ti život, ako ostaneš – uzimam čast”

el trinče

Mendoza, 1979. Velikan Evropskog fudbala, Milan, je na južnoameričkoj turneji i igra sa selekcijom okruga… Priča se ponavlja, u timu je i opet pravi neviđen šou. Italijanski bikovi bivaju smešni, jer kada bi se zajurili na njega on bi im poput najveštijeg kauboja na svetu gurnuo loptu kroz noge jednom, pa onda neretko i drugi put istom igraču. Rezultat, 4:1. Lovci na fudbalske glave pošli su za tragom, Italijani, Francuzi, čak ga i njujorški Kosmos koji u timu ima Pelea želi, ali njega pozamašna nagrada ne mami.

el trinče

“Ja cjeli život sanjam kako odlazim uz reku
Starim parobrodom koji vozi skitnice na zapad
Da sam Šejn
Da sam Šejn

el trinče

Srbija, 2020. Za Maradonu niste čuli samo ako ste odrasli pod kamenom, da biste saznali nešto više o El Trinčeu morali biste u Rosario, mesto koje je svetu podarilo Če Gevaru i Mesija… A našeg Dinarca, Tomasa Karloviča, biste po građi, vitkom stasu i jakim kostima, po tamnoj kosi i orlovskom nosu prepoznali među hiljadama… Priču o njemu su zadržali za sebe a svetu su rekli ponešto, o tome kako od najboljeg uvek ima bolji.

el trinče

“To je Šejn
To je Šejn

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here