ROBER PIRES – D´ARTANJAN

Deja vu

rober pires

Prema ideji da se istorija ponavlja, budućnost nije nešto što će doći nego ono što će se vratiti, a valjda bi se samo obrazac pretopio u novi kontekst usled drugačijih istorijskih okolnosti. I ako verujete u besmrtnost duše, zamislite sad jednog srednjovekovnog mačevaoca, uglađenog i otmenog, da se bori u današnjem svetu bez časti, dostojanstva i viteštva. Pa, mislim da bi njegov arsenal bila lopta.

Priča ide ovako: Početkom 21. veka elitna jedinica londonskih Gunners-a brojala je 11 nepobedivih, a legenda kaže da je jedan francuski musketar pre svake bitke uzvikivao: – Svi za jednog, jedan za sve! –

DEJA VU! Što bi Francuzi rekli.

U 17. Veku je jedan plemić iz Francuske krenuo na put da stekne slavu i bogatstvo… Hrabar, spretan i na sve spreman vrlo brzo je postao zapažen. Na tom putu je naišao na trojicu ratnika u službi kralja Francuske i pridružio im se u zajedničkoj borbi… Vekovima kasnije reinkarnacija D’Artanjana je špartala Hajberijom, a tamo s njim i Portos, Atos i Aramis, pa i kralj lično.

Tri musketara i D´ArtanjanRober Pires je leta 2000. u milionskom transferu stigao u Arsenal, sa sve dugom zalizanom kosom, zulufima i specifičnom bradicom, i bio je onaj Vengerov fajnal tač, poslednja puzla na slici. Tri musketara, Bergkamp, Anri i Ljungberg koji su već bili tamo, dočekali su ga raširenih ruku i zajedno činili gotovo neverovatno perfektan napadački kvartet, jedan od najboljih ikad. Pires je bio vojnik koji je ključno nadogradio armiju kralja Vengera, pucajući iz muskete je upisao nebrojeno mnogo sjajnih poteza, golova i asistencija, i ostao upamćen kao deo Nepobedivih koji su pomerili granice zamislivog i sezonu 2003/04 završili neporaženi.

Istorija kakvu poznajemo je ispisana mačem, a ako je ona sama kružan i ponavljajući proces, pa bolje da se piše loptom.

Autor: Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here