PIPO INZAGI – FUDBALSKI ROBIN

Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar

pipo inzagi

Čudno je kad u najboljem timu Serie A, u Juventusu, kasnije u najjačem timu Evrope, Milanu, u šampionu sveta, fantastičnoj reprezentaciji Italije, u svim tim elitnim timovima ugledaš njega… Probrano društvo, krem fudbala, a on na čelu tih šampiona, najistureniji, sa devetkom na leđima, a čuješ priče kako je on u najmanju ruku Bermudski trougao za lopte. Kafanski razgovori o najslabijoj karici u uhodanoj ekipi i teza o neskladu koji je tu da zamaže oči i proda foru. Ima ta scena kad Božić Batin Mali Pomoćnik trči ka Homeru i skoči mu u naručje a na Bartovu molbu da ga usvoje kaže kako je on gubitnik, da je patetičan, dok sledećeg trenutka trijumfalno izjavljuje kako je on Simpson! I kao što to kuče spasi Božić i donese nenadanu radost u njihov porodični dom, tako je i ovaj fudbaler nebrojano puta bio personifikacija one neočekivane sile koja se pojavi iznenada i reši stvar, pa ga ceo stadion u neverici i ekstazi prihvata i počinje da mu kliče, velikom Pipu Inzagiju.

pipo inzagi

Neverovatno je da kad se povede priča o legendama Kalča i slovo padne na neizostavnog Pipa Inzagija uvek se tu nađe neko da malo pretera i kao da se teleportuješ u Žikinu Dinastiju i slušaš prijatelja Milana i her Žiku kako priji Jeleni opisuju Liliku, kućnu pomoćnicu, staru i kljakavu, bez oka i jedne noge… U stvari obadve noge, dodao bi Žika, ali pogled na karijeru Super Pipa jednostavno kaže suprotno. Bio je preterano dobar napadač kojeg je uspeh pratio tokom cele karijere, još od onog dana kada se rodio u ofsajdu.

pipo inzagi

Neobično je zaista, jer nije bio tehnički nadaren, ni nešto preterano brz, niti snažan, a i šut mu je bio bezveze… Sve je to nadomestio izuzetnom fudbalskom inteligencijom i neverovatnim osećajem za prostor zbog kojeg je uvek bio na pravom mestu u pravo vreme. Pipo je kao onaj lik iz Kengura, znate Avaksa, koji je video kad je Prašak ubijen, kad je ludi Žeks skočio kroz prozor, kad je Du iz zasede uhvatio hemičarku za bulju, kad je Banjaluki goreo mercedes i kad je Mira pušila Ganguli u kolima… A video je i leteći tanjir. Svi ostali su Sumpori kojima nije jasno kako je to uvek on taj kojeg lopta pogađa na najneverovatnije načine i u slow motion-u ulazi u gol. Tolike otpatke je pokupio na gol liniji da mu je nekako prirodno došla i etiketa najboljeg manekena one naše narodne poslovice koja kaže ˝rodi me majko srećnog, pa me baci u đubre¨.

pipo inzagi

Nesvakidašnja je igra Pipa Inzagija. Osporavaju mu fudbalski talenat ali taj osećaj za gol je neponovljiv, i ta snalažljivost. To nije imao niko. Neko ko ne prati fudbal dok ga je gledao kako neumorno pliva po liniji ofsajda mogao je da pomisli kako Pipo nije fudbaler nego plovak, ali istinskim ljubiteljima Kalča sećanje je bajkovito. Vremenom se gubi ta linija koja razdvaja fikciju i stvarnost, kao u filmu Big Fish gde se radnja vrti oko Edvarda Bluma i nadrealnih scena iz njegovog života. Inzagi ima more takvih, kao kada je u finalu Lige Šampiona za celu utakmicu jednom šutnuo na gol a dao dva.

pipo inzagi

Jednostavno, Pipo Inzagi je igrao lukavo. Uvek duboko u protivničkom polju dajući prostor svojim saigračima, Del Pjeru, Zidanu, Kaki ili Ševčenku da budu ono što jesu, superheroji. Kad se podele uloge svi znamo da mu oni dođu kao neki fudbalski Betmeni, a on je u najmanju ruku vanserijski Robin.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here