NENAD MILIJAŠ – ŠARM LEVE NOGE

Najbolji Zvezdin levak posle Barija

nenad milijaš

Na tribinama Marakane je 25. oktobra 2007. godine bilo blizu četrdeset hiljada ljudi, gostovao je moćni minhenski Bajern, a bar trideset i pet hiljada prisutnih dešnjaka na stadionu je u 75. minutu upoznalo lepotu posmatranja iz druge hemisfere gledajući rezultat pridošao sa strane koju nisu očekivali, bilo je 2:1 za Crvenu Zvezdu a oba gola postignuta su levom nogom. Iz tako obične pojave kao što je levonogost smo i te večeri ponovo nešto naučili o ograničenosti negativne selekcije u evoluciji čoveka, ali i da je levacima njihova prividna mana na sportskom terenu donela uspeh, slavu i na kraju šarm različitosti. Drugi gol na meču dao je fudbalski sinonim za levaka, jedina moderna postbarijevska ali i nekrunisana Zvezdina zvezda koja je zasijala opet protiv tih istih Nemaca, levonogi šarmer, Nenad Milijaš.

nenad milijašSport je raj za levake, a Marakana istinski raj za Mikija, a do raja se valjda uvek stiže zaobilaznim putem. Nenad Milijaš se ukrcao u Varšavi, sudbina je htela da u gradu ljubavi, kada je otišao iz svog Zemuna i samo što nije izgovorio “da” Legiji, stigne poziv njegove najveće, Crvene Zvezde. Nije se dvoumio ni trenutka niti se ikada pokajao, a u godinama fudbalske karijere koje su usledile dva puta je odlazio i tri puta joj se vraćao, bio s njom u najlepšim i najružnijim trenucima. Treći je najbolji strelac crveno-belih od raspada Jugoslavije, jedini koji je uspeo da osvoji pet titula nacionalnog šampiona i igrač je sa najviše nastupa u dresu nekadašnjeg šampiona Evrope i sveta u vremenu nakon 1992. godine. Marakana mu je pevala ali i zviždala, a najlakše je iskreno se posvađati s nekim koga jako voliš i beskrajno mu veruješ. Zvezdaška porodica je umela da mu burno zameri za igru, promašen penal i posledično ispadanje od Černomoreca ali mu je isto tako lako i praštala i primila ga k sebi, jer je prirodni i skromni Miki to svojim odnosom i poštenjem zasluživao. Zemunca i dečka iz kraja bilo je lako voleti, tog “momka sa termina” na velikoj sceni, u njemu deo svakog od nas atletski inferiornog koji je povremeno umeo da stane na loptu i uvali se u krilo protivniku.

nenad milijaš

Bilo je uživanje gledati ga i tamo gde sve zuji, a on takav može i s njima, u Engleskoj. Za tri sezone u Volverhemptonu kupio je poslovično hladne Engleze i ostao im u sećanju kao jedan od najboljih stranaca u istoriji kluba. Bio je i zauvek ostao Vuk. Kad je mogao sve to debelo da unovči opet je birao srcem i vratio se. Rekao bih, želeo, probao i video da može, ali je najlepše kod kuće. Ljubav je stanovala u Beogradu. Reprezentacija Srbije je u poslednjih deset godina, gle slučajnosti, igrala najlepši fudbal u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi kada je Miki bio neizostavni deo najboljih jedanaest. Sjajni Radomir Antić je prepoznao lidera u njemu, inteligenciju dostojnu centralnog veznog igrača za našu najbolju selekciju ali i zaista vrednog i pouzdanog čoveka. Nenad Milijaš je kroz godine igranja uvek ponavljao da je svlačionica ta koja dobija utakmice, a ta ista mu je uvek verovala i u pobede išla za njim. Miki kapiten je proveo neko vreme i u Turskoj i Kini, igrao dobro, ali nigde se nije osećao tako dobro kao u Crvenoj Zvezdi gde je ovog leta i završio sa profesionalnim igranjem i posvetio se trenerskom poslu u svojstvu pomoćnika u stručnom štabu Vladana Milojevića. Zvezdaši jedva čekaju da ga vide i na mestu glavnog trenera.

nenad milijaš

Milioni se svakog dana suoče sa osećajem da im ništa ne ide naruku i da sve naginje na desnu stranu, a zvezdaška nacija se ujutru i probudi s željom da se pojavi još jedan Nenad Milijaš, fudbaler koji će redovno ustajati na levu nogu i činiti im dan lepšim, servirati iznenađenje i još jednom im pokazati, onako s leve strane dok oni vuku udesno, da život je uistinu nepredvidiv i lep.

Autor: Slobodan Višković

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here