MUNHBAT DAVADŽARGAL HAKUHO – FENOMENTASTIČNI

Da su Japanci pravili Kung Fu Pandu, on bi sigurno bio Sumo Panda

hakuho

Munhbat Davadžargal Hakuho je moderni samuraj, nije samo sumo rvač. Uzor je mladima u Japanu, oličenje časti, pravde i požrtvovanosti. Za ljude u Zemlji izlazećeg sunca on je poput Boga. Jednom su mu posle jedne od pobeda sunarodnici poklonili preko sto konja i ovaca… ovo je ličilo na čin prinošenja žrtve u zamenu za božju zaštitu.

Ljudi u Japanu su oduvek idolizovali debele ljude, od davnina je za ovaj mršavi narod gojaznost poput luksuza, izaziva divljenje, zavist i strahopoštovanje. Sumo rvači sada šetaju najlepše Japanke, žene lude za njima, imaju pune džepove para i vile u bogatim delovima gradova, život im liči na živote holivudskih zvezda.

Zapravo, da su Japanci pravili Kung Fu Pandu, on bi sigurno bio Sumo Panda i priča bi išla ovako: Sudbina rajskog života u Japanu je ozbiljno ugrožena jačanjem Jakuza koji ulivaju strah u kosti narodu. Kriminal proživljava najbolje godine. Potreban je “izabrani” da im se suprotstavi i vrati mir, a on je na čuđenje svih buckasti sumo panda.

A život malog Munhbata iz Mongolije kojem je uspeh u sumo rvanju doneo i japanski pasoš pomalo i deluje kao filmska priča. Kao mali je listao sportske časopise i maštao da postane majstor sumo rvanja. Kada je otac, i sam nekada jako uspešan rvač ali u rvanju slobodnim stilom, konačno popustio, jer je za sina imao druge planove, i dozvolio mu da se okuša i proba da upiše neku od škola sumo rvanja u Japanu, petnaestogodišnji Munhbat je tamo proveo dva meseca pokušavajući da uđe u neku od tih škola, ali je stalno nailazio na zatvorena vrata zbog slabe fizičke konstitucije… sve do poslednjeg dana kada ga je učitelj Masukani primio, videvši u očima mršavka nešto što nikad ranije nije video.

Postao je ratnik Hakuho i poneo zvanje jokozune, što je najviši rang za borca u sumo rvanju. Kada postaneš jokozuna to je to, nema dalje… možeš, moraš, jer je to pitanje časti, jedino da se povučeš iz sporta ako doživiš nekoliko loših rezultata. Privilegiju da budu jokozune je u XX veku doživelo samo 55 boraca, a od kada postoji ova lista ukupno ih je 72. Hakuho je jokozuna neprekidno od 2007, najduže od svih ikada.

Hakuho Fenomentastični.

Autor: Slobodan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here