VODA PAMTI I KAD MAJSTORI ODU – MINJA NAJDANOVSKI

Juče se voda u zrenjaninskom bazenu uzburkala Minjinim i zaveslajima dece koja su uz nju otplivala njenu oproštajnu trku

miroslava najdanovski

Osvajačica preko 1.500 medalja! Treba joj dati još jednu jer je izdržala preko 20 godina u našem plivačkom sportu.

Ljudi baš kratko pamte, zar ne. Stare zasluge se olako brišu, ili bolje da kažem padaju u vodu. Naš jezik je toliko bogat da za svaku priliku imamo sijaset spremnih fraza, izraza, pa i izreka i poslovica koje samo čekaju da ih upotrebimo. Prenele su se sa kolena na koleno. Iako nam je, eto, pamćenje kratko. U njima je sadržano mnogo narodne mudrosti, imamo načela ponašanja za svaku priliku, ali im ne pridajemo mnogo značaja, baš kao i starim zaslugama. Nama ljudima je izgleda teško da pamtimo, ali zato voda to radi. Ne znam kako bih objasnio sposobnost vode da pamti, ali naučnici su zaista objavili to šokantno otkriće. Preko 70% planete Zemlje sačininjeno je od vode, kao i ljudsko telo, a nauka je dokazala ovu neverovatnost njenih molekula. Ako tu ima istine, duboko u memoriji vode je sigurno jedna lokalna devojka koja je pravila uspehe u bazenima širom sveta kao jedna od najboljih srpskih plivačica.

Miroslava Najdanovski je tri puta bila učesnica Olimpijskih igara. Prvi put u Atini kao najmlađi član naše delegacije, sa samo šesnaest godina. Posle su došli Peking i London. Bila je zlatna na Mediteranskim igrama, bronzana na Univerzijadi. Vlasnica je nacionalnih rekorda na 50, 100 i 200 metara slobodnim stilom. Osvajačica preko 1.500 medalja! Treba joj dati još jednu jer je izdržala preko 20 godina u našem plivačkom sportu. Trka je bljesak u sezoni, dok je trening, kao i stanje u našem plivanju priča za sebe. Treba biti posebnog kova, a Minjajeste. Zamislite tu količinu ljubavi, volje i odlučnosti. Neki od nas bi razvili poseban odnos prema fenu za kosu, ali Minja je toliko sjajna osoba da je stekla doživotna prijateljstva širom planete dok se takmičila na raznim kontinentalnim turnirima, i to je ono što smatra najvećom nagradom. U kojem god delu sveta da se nađe ima nekog ko joj se raduje, jedna Ana Ivanović je njena kuma, pa kojim sjajem sija ta medalja!

Drži vodu dok majstori odu je fraza koja najbolje oslikava naš mentalitet. Jedan majstor je otišao iz bazena čime se završilo najuspešnije poglavlje našeg ženskog plivanja, ali njena priča ostaje duboko upisana u sećanju vode koja će sigurno očuvati njeno nasleđe. Juče se voda u zrenjaninskom bazenu uzburkala njenim i zaveslajima dece iz njenog matičnog kluba Proletera, koja su uz nju otplivala oproštajnu trku i koju je obavezala da ruše njene rekorde i odsluškuju vodu.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here