MIDO – NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

Pomislio da je uhvatio Boga za mudo

mido

Ima taj stari film, urnebesna komedija “Bogovi su pali na teme”, gde pilot iz aviona u letu izbaci praznu staklenu flašu koka-kole, pa ona padne među namibijsko pleme, što prouzrokuje niz smešnih scena jer Bušmani pomisle kako su dobili “dar od Boga”. Tako komična je i priča fudbalera iz jedne druge afričke zemlje, priča o Ahmed Hosam Husein Abdelhamidu, popularnijem kao Mido, koji je pomislio da je uhvatio Boga za mudo.

Egipćani tako gledaju i u fudbalsku loptu, kao u “dar od Boga”, a tamo nijedan pre njega nije umeo bolje s njom. Normalno, stavili su ga u rang faraona i ljubili mu stopala dok je on kao prvi svetski priznati fudbaler iz njihove zemlje lutao svetom, od kluba do kluba. A on, pa… Kuman je jednom rekao da Mido ne može sa ljudima, iako ga često tretiraju kao Boga.

Sukobljavao se sa selektorima i trenerima, saigračima, tukao ljude koji su mu tražili autogram, promenio dvanaest klubova i na kraju karijeru završio već u tridesetoj, a bio je toliko popularan u svojoj zemlji da reka Nil tih dana nije bila jedini izvor vlage u Egiptu. Žene su bukvalno pred njim padale u nesvest, ali je, valjda zbog karaktera i načina života, izvor njegovog fudbalskog talenta presušio tako da je u svakom sledećem meču delovao sve ispijenije i ispijenije.

Ne znam je li to neki tajni kod, to što je ime Mida satkano u naziv piramida, da li je u tim slovima tajna njegovog velikog dara koji je dobio, ali istina da je nedugo po okončanju karijere stvarno počeo da liči na piramidu. U guzicu je stukao 150 kila i doktor mu je rekao da ako ne promeni navike neće dočekati četrdesetu! Kaže da se menja, fudbalski je trener i vidno je smršao. Ko zna, možda nas kao trener iznenadi, možda ipak zna neku tajnu o dugovečnosti piramida.

Autor: Ivan VIšković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here