LUKA TONI – TREPERAVA ZVEZDA

Inspiracija i zvezda vodilja svih fudbalera u skitaljkama

luka toni

Možda je te majske noći u italijanskom gradiću Pavuljo Nel Frinjano, nadomak Modene, čerga zaustavila svoje konje, zapalila logorsku vatru i zasvirala gitare da proslavi dolazak proleća. Možda se, dok su se Cigani veselili i radovali buđenju života, desila čista magija jer se nedugo nakon Đurđevdana u tom mestu rodilo dete čiji životni put ni Kusturica nije mogao izmisliti. Možda se desilo i to da su roditelji time što su mu dali ime Luka, “onaj koji svetli”, učinili da se čarolija ostvari.

Luka Toni, od malih nogu uvek u putu i pokretu, klinac sa rancem na leđima i sendvičem u rukama, do ušiju zaljubljen u igru… Škola, fudbal i sanjarenja po autobusima o uspehu… kod kuće bi bio tek za večeru… Kao srednjoškolac je postao ona prava fudbalska lutalica, ali da nije imao urođenu sposobnost preživljavanja i prilagođavanja danas o njegovoj karijeri i pređenom putu ne bismo pričali kao o romantično-nomadskom načinu života.

Bio je sasvim neobičan fudbaler za visoki nivo igre: veliko i neatletsko telo, krakatost i slaba koordinacija, sporost i ne preterano dobra tehnika… Put do velike scene je za njega zbog toga trajao poprilično. Godine sporadičnog igranja u Seriji C-1 i Seriji B: Modena, Empoli, Fjorencula, Lodiđani, Trevizo… da bi mu tek na prelazu u novi milenijum konstelacija zvezda na nebu donela dobru sreću i neočekivan obrt.

U notesima elitnih skauta su tada pisani i ovi redovi: odlična skok igra, snažna konstitucija i dobra igra leđima, solidan prvi dodir s loptom koji otvara prostor saigračima i uključuje ih u igru… služi se sa obe noge što ga uz dobru igru glavom čini neprikosnovenim u šesnaestercu, miran i ubitačan u završnici… u defanzivnoj postavci igra visok presing na protivničke štopere… Otvorio mu se put do Serije A.

luka toni

Vićenca je bila karta za ulazak i iako je ekipa na kraju sezone ispala iz Kalča najtamnija noć je ona u kojoj se vide najsjajnije zvezde, pa je Luka sa tom epizodom osigurao svoju fudbalsku egzistenciju. Vrata mu je sledeća otvorila Breša… Bitnije od statistike je da je tu pokupio malo od iskustva virtouza sa stajlingom romskog violiniste, Roberta Bađa, a imao je priliku i da iz prve ruke uči, dok je ovaj još bio u kopačkama,  od taktičkog genija i velikog maestra sa dirigentskim štapićem, Pepa Gvardiole, čiji će instančani gastarbajterski ukus za grandioznim biti posebno vidljiv  tek u trenerskoj karijeri, jer na kapijama njegovih fudbalskih kuća nepogrešivo stoje dva najskuplja lava… No, Luka je drugačiji tip, on nosi skitaljke.

luka toni

 

Pomalo iznenađujuće, iskrcao se na Siciliji. Palermo je bio drugoligaš a Luka Toni dvadesetšestogodišnjak koji naizgled bespotrebno skreće s puta, ali je Luka slušajući intuiciju “preko noći” pokorio Seriju B i potom u tom drečavo roze dresu zaslepeo sve fudbalske sladokusce ali i ljude iz najvećih italijanskih klubova igrajuči fantastičan fudbal i u Kalču… Palermo u Uefa Kup a Luka dalje, u Firencu, gde je u ljubičastom nastavio da privlači pažnju, samo ovog puta još veću, planetarnu. Postao je najbolji strelac Serije A ali i svetski prvak sa reprezentacijom Italije kada je ujedno bio izabran u idealni tim tog Svetskog Kupa u Nemačkoj.

luka toni

Skoro da nije prošao ni pun olimpijski ciklus od trenutka kada se pojavio na velikoj sceni a kopakanonijere italijanskog fudbala je zaigrao u svetskom gigantu, Bajernu iz Minhena! Uz njega je na promociji stajao još jedan putujući zabavljač, Frenk Riberi, Francuz koji je došao sa raskršća Evrope i Azije, iz turskog Galatasaraja. Odmah se videlo da njih dvojica razumeju jedan drugog u dušu i to se odrazilo na terenu, Frenk je dodavao a Luka pakovao u mreže golova Bundeslige i pokupio priznanje za najboljeg strelca takmičenja… Riberi je u Minhenu pronašao dom, a Toni je nastavio svoje putovanje, nakon nezaboravnih šest meseci u Romi, preko Đenove i Juventusa je stigao i do Al-Nasra i Emirata, a onda se vratio u Italiju da zatvori krug.

luka toni

Kad je završio ugovor s Fiorentinom svi su mislili da je to to, da se gasi… A on je sa navršenih 38 godina, nastupajući posle za Veronu, eksplodirao i podario nam sjaj supernove kada je drugi put u karijeri poneo titulu najboljeg golgetera Italije, tako zasenivši ostatak sportske galaksije i postavši najstariji fudbaler kojem je to ikada pošlo za nogom.

luka toni

Po završetku igračke karijere Luka Toni je seo u funkcionersku fotelju kluba u kojem ju je i završio, u Veroni, međutim ni to nije potrajalo… Možda je pod čarima one majske noći neprilagodljiv za sedelački život i posao… Završio je trenersku školu i poseduje UEFA A licencu i neke potpuno nove staze su pred njim, a šta ga na njima čeka nek ciganka gata.

Autor: Višković

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here