LUIS FIGO – ŠMEKER STAROG KOVA

Biciklom u švaleraciju

luis figo

Luis Figo je mačo men, maljav i nauljene kose, kakvog ste u biciklističkoj eri mogli da vidite s štipaljkom koja steže desnu manžetnu pantalona, da zupčanik i lanac bicikla ne bi sažvakali nogavicu. Nalickan, upasan do pupka, kao kakav gospodin koji je obukao odelo, zategao kaiš i uputio se na igranku da povede igru.

Biciklirajući bi lako rešavao situacije jedan na jedan da bi potom slao sjajne asistencije. Niko ga nije mogao čuvati, njegova brzina, tehnička obučenost i fudbalska inteligencija su činili da na terenu izgleda nadmoćno i nepobedivo. Oduvek lider na terenu, organizator igre, šef koji pruzima odgovornost. Portugalski dečak iz zlatne generacije koji je prošao kroz čarobna vrata večite slave i postao najbolji na svetu.

Zlatnu loptu je preuzeo u Realu, ali ju je zaslužio igrama u Barseloni i Katalonci su u novoj desetki Madriđana od tad videli samo nulu, nulu od čoveka, crnu rupu koja usisava upaljače, priveske, novčiće… Na jednom El Klasiku ka njemu je poletela i svinjska glava a koliki je đavo i koliko se dobro snalazi u kulturi modernog društva pokazao je tako što se uhvatio za flašicu koka kole koja ga je sponzorisala u to vreme.

luis figo

Taj Luis Figo je za jedne slika i prilika fudbalskog Lucifera, najsavršenijeg anđela koji je promenio strane, a za druge je ipak oduvek onaj šmeker starog kova, kao Havijer Bardem u filmu “Ljubav u Barseloni”, umetnik koji igrama koketira na sve strane i navodi žene da polude za njim.

Ali njegov film se završava malo drugačije. Kraj je u Milanu, gde je crno-plavi dres Intera zamenio elegantnim odelom i direktorskom foteljom… Đavo u Pradinom odelu i dalje tera svoj bicikl, na šipci vozi prelepu švedsku manekenku Helen Svedin, a na korpi tri ćerkice, baš kako šmekeri to rade.

Autor: Višković

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here