KOBI BRAJANT – VIŠI CILJ

Božiji plan

kobi

Kobi… Tu u komšiluku gde sam odrastao bio je jedan lik kog su zvali Kobi. Kao i svi čuo sam za košarkaškog superstara Kobi Brajanta i bilo mi je logično da je taj nadimak zadužio na basket terenu, pa možete zamisliti moje čuđenje kad sam saznao da ga je zapravo dobio zato što ga je, kad je bio jako mali, kobila ritnula nogom tako jako da je bilo pravo čudo da je ostao živ! Posle sam, kad sam gledao Brajanta kako igra, postao svestan zablude, pa prosto je nemoguće da neko, čak i na lokalnim pločama gde se olako daju majstorska zvanja, zasluži taj nadimak.

Grad Anđela je smešten uz obalu Tihog okeana, sa obiljem sunčanih dana tokom godine pravi je Edenski vrt za nekolicinu blagoslovenih. Kobi je bio jedan od tih dodirnutih od Boga, u Los Anđelesu je ostvario sve ono što je kao klinac maštao dok je izvodio zamišljene šuteve za pobedu. Tatine umotane čarape u rukama i kanta za đubre u ćošku… 5 sekundi do kraja… 4… 3… 2…1. Mali anđeo je izrastao u paklenog igrača, nema tu šta da se priča, u dresu Lejkersa je postao jedan od najvećih ikad. Košarci je dao sve što je imao, i um, i telo, i duh i dušu. Šakil O’Nil i on su zajedno dotakli zvezde osvojivši tri uzastopna prstena, a mogli su i mnogo više da Šak nije bio lenja guzica, bio je monstrum od igrača koji je mogao postati najbolji svih vremena i Kobi je u poređenju sa njim izgledao kao da je napravljen od njegovog rebra ali je uspeo da postane baš to, najbolji, jer je igrao kroz znoj i bol. Kad je O’Nil otišao Kobi je uradio sve što je bilo potrebno da nastavi sam da pobeđuje, makar i da je to moglo značiti prodaju duše samom đavolu. Tad je na teren izašao njegov alter ego Crna Mamba koji je osvojio još dva prstena. Legenda kaže da je hteo da dostigne nedostižno, hteo je ispred Džordana, a po nekim merilima je to i uspeo.

Mali Kobi, moj komšija sa početka priče, je nekim čudom preživeo udarac kobile i tako ojačao veru narodu u mom selu. A Kobi Brajant… Ne njegova tragična smrt, već njegov život je inspiracija za čitav svet. Znate priču o padu čoveka, kad je zmija dala Evi jabuku… Crna Mamba u ruci drži loptu. Hoćeš li je uzeti?

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here