KARLOS VALDERAMA – FUDBALSKI PETAR PAN

Večiti dečak željan igre

karlos valderama

Kad je otkriven Novi Svet na španskom dvoru je ekspedicija dočekana dvojako, dok su jedni veličali, drugi su potcenjivali trud pripisujući podvig srećnoj okolnosti. Prilika se tada učinila zgodnom moreplovcu, pa je izvadio jaje iz džepa pitajući prisutne ko li ga može staviti u vertikalni položaj. Pokušali su i nisu uspeli svi do samog pomorca koji je udario vrhom jajeta o sto tako da se ljuska udubila a jaje ostalo u uspravnom položaju. Povikali su svi da je lako tako, da su mogli i oni na taj način, a on im je dgovorio: – Pa, što niste? Mogli ste otkriti i novi kontinent, ali niste. To sam učinio ja, Kristofer Kolumbo. –

Na novootkrivenom tlu jedna država je kasnije ponela ime po njemu, Kolumbija, a na severu te novoucrtane zemlje nalazila se prirodna luka na Karipskom moru, mesto tako pogodno da se baš tu oformio i prvi grad, Santa Marta. Bledoliki su sa sobom u Ameriku poneli viruse, bolesti, pohlepu, natopili su zemlju krvlju… Doneli haos…  A recimo da kažu da je samo taj jedan prelepi grad svetu poklonio dva zlata – specijalnu vrstu marihuane koja se tamo odgaja i njega, Karlosa Valderamu! Čoveka koji je mogao da kao i Moša i Tirke pimpuje sa živim jajetom! Ali Bog zna da niko nije bio toliko dobar, za razliku od njih dvojice on je mogao da žonglira jaja samo glavom, zbog žbuna koji nosi na njoj.

karlos valderama

Kolumbovo jaje je sinonim za rešenje nekog naokolo teškog problema, a El Pibe je sa loptom uvek znao šta će. Blesava afro frizura, uz brkove, ga jeste učinila prepoznatljivim, ali lokne su samo prekrile glavu koja je bila njegovo najjače fudbalsko oružje i koja mu je tako često dozvoljavala nonšalanciju na terenu i igru do prijatnosti… Bio je klasična desetka, plejmejker preciznog pasa, vizionar koji je želeo loptu u nogama sve vreme i koji je više od gola voleo da asistira, jer to je bio njegov način širenja sreće.

Kolumbijci u kralju kokaina Pablu Eskobaru vide modernog Robina Huda, a mi u Karlosu Valderami vidimo Petra Pana, večitog dečaka željnog igre koji priča priču o nekoj drugoj, nenasilnoj, Kolumbiji, jer lopta ne izaziva bedu i siromaštvo a opet menja percepciju stvarnosti, izaziva uzbuđenja, stvara euforiju i pušta mašti na volju. Valderama je pravi ambasador svoje zemlje koji poput SOSKA poručuje – “Ne droga, bavite se sportom!”

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here