INGEMAR STENMARK – SNEŽNI SLIKAR

Ima snegova gde su tragovi lepši i duže traju

ingemar stenmark

Kad se sankaš, skijaš i grudvaš, baciš u meku, nevinu i elegantnu belinu, crtaš snežnog anđela i ne prestaješ da se smeješ, kad praviš Sneška Belića… Uz čaj ušuškaš pored osobe koju voliš ili samo gledaš belo prostranstvo svetlucavosti. Ima takvih snegova gde su tragovi lepši i duže traju. U Lejk Plesidu, Insbruku, Garmišpartenkirhenu, Šladmingu… U Deda Mrazovoj Laponiji i malom Tarnabiju ima onih koje svi možemo da vidimo. Kažu da jedan pogled u svetiljke dok pada sneg od tebe napravi pesnika, od Ingemara je stvorio slikara, najvećeg ikada na skijama, autora najlepših i neizbrisivih tragova u snegu.

ingemar stenmark

Ingemar Stenmark je rođen u malom Joešeu u Laponiji, a sa četiri godine se preselio u Tarnabi koji smatra svojim gradom. U mestu koji je više od šest meseci okovan snegom i ledom mali i stidljivi Ingemar nije imao mnogo opcija i između hokeja na ledu i skijanja, ohrabren od strane oca koji je i sam bio dobar skijaš, izabrao je ovo drugo želeći da bude u prirodi i na čistom vazduhu ali i biravši mogućnost da se sam zabavi. Svaki slobodan trenutak je koristio da skija jer su mu staze bile na dohvat ruke i stalno dostupne. Od malena je voleo da se takmiči i bude brži od drugih, ali ga je od ostalih razlikovala i velika želja da bude veštiji. Umeo je da se zavuče u šumu i bira staze kojima se kasnije kretao koristeći drveće kao prepreke i stoga je jasno da je slalom oduvek bio njegov omiljeni izbor. Imao je sedam godina kada je prvi put pobedio na jednoj zvaničnoj trci, a već je kao omladinac postao jedan od boljih skijaša sveta, a u devetnaestoj i najbolji u slalomu i veleslalomu. U tajni recept kralja snežnih padina su mnogi pokušali da zavire i saznaju šta se to krije iza njegovih uspeha, ali je on donekle otkriven tek godinama kasnije kada ga je obelodanio njegov dugogodišnji trener:

 Već kao dečak Ingemar je sanjao o prvom mestu, o pobedama. Imao je ogromno samopouzdanje, nikada se nikoga nije plašio. Uvek je želeo samo prvo mesto. Uz sjajnu tehniku, imao je izvanrednu koncentraciju, a najbolji je bio kada je bilo najteže, da u drugoj vožnji ispravi propušteno. Znao je i da memoriše stazu, svaku kapiju je pamtio i munjevito je reagovao kod svake promene. Imao je sjajnu taktiku: retko je posle prve vožnje vodio, pa je u drugoj imao povoljniji startni broj, bolju stazu koju je znao da iskoristi. –

ingemar stenmark

– Ne znam ništa o sreći, ali znam da što više treniram više sreće imam. –

Bio je drugačiji, jedinstven, skijao je elegantno i sa velikom lakoćom. Izdvajali su ga i velika posvećenost i neponovljiva želja za pobedom, a pravi primer za to bilo je tiho nezadovoljstvo osvojenom bronzanom medaljom, njegovom prvom olimpijskom, u veleslalomu na Olimpijskim igrama u Insbruku koje je rezultiralo neverovatnom trudu i odricanjima koji su četiri godine kasnije doveli do zlatnih medalja u slalomu i veleslalomu u Lejk Plesidu. Pobede su bile još veće uzimajući u obzir da je u godini takmičenja vežbajući spust doživeo toliko ozbiljnu povredu da je neko vreme proveo na rehabilitaciji u bolnici. Ingemar je osvajač i četiri medalje na svetskim prvenstvima, ima 86 pobeda u Svetskom Kupu, daleko više od svih ostalih, od 1976. do 1978. je tri godine za redom osvajao kristalni globus za ukupnog pobednika iako nije vozio brzinske trke, a u svojoj kolekciji ima i osam manjih kristalnih globusa osvojenih u slalomu i veleslalomu.

ingemar stenmark

Nacionalna je sportska ikona, savršen i skroman sportista koji iza sebe nije ostavio nijednu mrlju. U Švedskoj je dobio sva moguća priznanja i to ne samo sportska, a čak su ga i Norvežani nagrađivali za životno i sportsko delo. Danas živi mirno, radi na promociji zimskog turizma i sportske opreme i skija za svoju dušu. Ostaće upamćen kao najveći ikada.

Margaret Atvud, kanadska književnica, je jednom prilikom rekla da Eskimi imaju pedeset i dve reči za sneg zato što im je bitan i da bi ljudi trebali imati bar toliko reči za ljubav. Nekad je dovoljna ta jedna ljubav i bar pedeset dve posvete bitnoj nam. Ingemar Stenmark je proveo život posvećujući joj se.

Autor: Slobodan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here