HEROJ MEDISONA – MOMIR RNIĆ

Rukometni gospodar munja i gromova sa neprobojnim štitom

momir rnić

Jedan od najboljih jugoslovenskih sportista i rukometni vladar sveta

Zrenjaninski sportski hram, Medison, je najstarija sportska dvorana na prostoru bivše Jugoslavije. Prva hala sportova u zemlji koja je štrčala ka nebu, a nebo je simbol i stub gotovo svih religija i mitologija i oduvek je za ljudski um nedokučiva misterija, dok su hramovi prvenstveno smatrani kućama bogova. Postoji ta veza, stari običaj ratničkih naroda da se sportska nadmetanja odigravaju u njihovu čast. Mitovi su mahom univerzalni, samo se u različitim kulturama provlače na različite načine, ali je u svim mitologijama najmoćniji bog predstavljen gotovo isto. Njegovi simboli su gromovi i munje, a on je krupan, jak muškarac sa bradom koji ratuje sa džinovima.

Momir Rnić je rođeni SečanjacDalmatinac u ravničarskom mestu koje odiše duhom hercegovačkih gorštaka. U njemu se razvijao neverovatan spoj mentaliteta formirajući fantastične karakterne crte za sport. Fudbal je bio njegova prva ljubav. Imao je osam godina kada je vršnjacima iz susednog mesta dao tri gola i sanjao fudbalsku karijeru govoreći roditeljima da će i na Olimpijskim igrama dati gol. Kada ga je trener pred sledeći meč izostavio iz tima pokazao je ono što mu je u prirodi. Izuo je kopačke, bacio ih i krenuo ka izlazu. Prkos i temperament koji je ispoljavao tokom cele karijere, često i po cenu sopstvene žrtve, odveli su ga na susedni teren i osigurali besmrtnost. Zaigrao je rukomet.

Sedam dana pred put na Olimpijske igre u Los Anđeles dok se rukometna reprezentacija nalazila na pripremama u Srbobranu, iskrao se i iskoristio slobodno nedeljno popodne kako bi odigrao prvenstvenu utakmicu za svoje selo, da bi već uveče najnormalnije bio na večeri sa reprezentativcima. Kako je postigao gol, sutradan je u sportskoj štampi osvanuo naslov Rnić odlučio derbi što je izazvalo prekor selektora i oduševljenje saigrača.

momir rnić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here