HAVIJER SAVIOLA – NEKAKVA BAJKA

Fudbalski zeka

havijer saviola

Jednog lepog prolećnog popodneva jedna devojčica je sedela ispod olistalog drveta i dok su joj kapci bivali sve teži iznenada je ispred nje protrčao neobični zec. „ Stani!“, povikala je bezuspešno pokušavajući da ga zaustavi, pa je potrčala za njim. Beli zeka je nestao u rupi pod korenom starog drveta a devojčica radoznalo pošla za njim i tako se našla pred kvakom koja priča i vratima fantastičnog sveta. Tako počinje priča o Alisi u Zemlji čuda, a slična je i priča sanjivog fudbalskog skauta kojeg je pred vrata fudbalske bajke doveo fudbalski zeka.

Jednog dosadnog popodneva u Buenos Ajresu, na tribinama Monumentala sedeo je pospani skaut i dok su mu kapci bivali sve teži iznenada je na terenu ugledao brzog i neumornog igrača. Imao je nisko težište i veliki radijus kretanja, bio je to pravi fudbaler zec. U notes je upisao da je čudo, novi Maradona, a u igračevom CV-u je već bio napisan početak bajke. Najbolji strelac i igrač Argentine, igrač godine čitavog južnoameričkog tla, a uz sve to piše i da je rekorder, najmlađi ikad! U Španiji je otključan kovčeg sa blagom, zlatnici su zazveckali.

Za još jedan element basne u ovoj priči pobrinuo se Luis Figo. Prešao je iz Barselone u Real Madrid a Katalonci takve stvari ne praštaju i servirali su mu svinjsku glavu! Prava pravcata koja je doletela sa tribina dok se na El Klasiku spremao da izvede korner. U to vreme je na Kamp Nou nastao vakuum bez trofeja i svi su bili sigurni da će im sreću doneti zečija šapa. El Conejo, mi kažemo Zec, stigao je za čitavo bogatstvo kao zamena za velikog Figa, ali je tek na momente pokazivao da je fudbaler sa posebnom magijom. Nakon tri godine usledila je noga u dupe, ispisnica iz sveta mašte. Ako ništa, bar je trojka čaroban broj.

Alisa je pronašla ključ i prošla kroz vrata do magičnog sveta a za sve one koji su pratili našeg zeku su ta vrata ipak ostala zaključana. A opet, Havijer Saviola je daleko od kuće, preko sedam gora i sedam mora, proveo 14 godina u lakonogom trku po najpoznatijim evropskim livadama, i osvojio je neke trofeje, da bi na kraju pronašao put do kuće i završio karijeru u svojoj River Plati. Pa… Možda nije ispala fantastična, ali je ipak nekakva bajka.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here