GRAND MASTER KARLOS GRACIE

Utemeljivač i najzaslužnija osoba za razvoj i popularizaciju brazilske džiu džice

karlos gracie

Datum i mesto rođenja: 14. septembar 1902. – Bolem de Para, Brazil

Datum i mesto smrti: 07. oktobar 1994. – Petropolis, Rio de Žaneiro, Brazil

Bazične veštine: Džudo, brazilska džiu džica

Učitelji – linija: Mitsujo Maeda, Jakinto Fero, Donato Pires dos Reis

Karlos Gracie, najstariji od devetoro dece, treća generacija škotskog doseljenika Gastaoa, se smatra utemeljivačem i najzaslužnijom osobom za razvoj i popularizaciju brazilske džiu džice.
Vrlo je interesantno da je kao i većina drugih tvoraca borilačkih veština i Karlos bio sitnije građe. Od malih nogu je bio izuzetno živahan i zaista neumoran dečak, smatra se da bi mu, da je rođen u nekom kasnijem periodu, bila dijagnostifkovana pojava hiperaktivnosti. Zbog njegovog ponašanja i energičnosti, otac ga je sa 15 godina odveo u školu Mitsuja Maede, koji je tako postao njegov prvi učitelj. Karlosov otac, Gastao Gracie, je verovao da će mladi Karlos izučavajući džiu džicu i džudo na treninzima trošiti suvišnu energiju i korigovati hiperaktivno ponašanje. Inače, Maeda (priču o njemu pročitajte OVDE) je bio poslat od strane vlade Japana i Džigoro Kana (upoznajte i njega OVDE) u Brazil, kako bi se džudo raširio i na te prostore, što se odlično pokazalo u slučaju Karlosa Gracie.

karlos gracie

Nažalost, 1921. godine porodica Gracie je bankrotirala i morala da se preseli u Rio de Žaneiro. Tada je Karlosposlednji put video Maedu koji je ubrzo napustio Brazil i nastavio putovanje i širenje svog znanja na drugim kontinentima.

Nakon što se doselio u RioKarlos počinje da radi razne poslove kako bi egzistirao. Nedugo po dolasku sreće prijatelja sa kojim je trenirao kod Maede i na njegov predlog sa velikom radošću počinje sa podučavanjem mladih snaga specijalne policije.

Sve do 1925. Karlos Gracie se bavio raznim poslovima, u isto vreme izučavajući psihologiju i fizičku kulturu, da bi posle nekog vremena uštedeo dovoljno novca i osnovao prvu Gracie džiu džicu akademiju. Braća Georg i Heliomu se pridružuju i skupa nastavljaju razvoj veštine.

karlos gracie

Čuvena Gracie dijeta se dan danas primenjuje i daje ogroman doprinos rezultatima vrhunskih sportista.

Ključ uspeha – Karlosovih 12 načela!

 1. Budi toliko jak da ništa ne može narušiti mir tvoga uma
 2. Svima govori o sreći, zdravlju i uspehu
 3. Prijateljima pokloni osećaj vrednosti
 4. Posmatraj stvari sa pozitivne strane i prenesi pozitivu u realnost
 5. Uvek misli o najboljem, radi za najbolje i uvek očekuj najbolje
 6. Uvek se raduj uspehu drugih kao što se raduješ sopstvenom uspehu
 7. Zaboravi na greške u prošlosti i koncentriši se na buduće uspehe
 8. Uvek čini svoje bližnje srećnima i sa prijatnošću očekuj sve što ti sleduje 
 9. Sve svoje vreme utroši na dovođenje sebe do perfekcije, kako ne bi imao vremena da kritikuješ druge
 10. Postani suviše velik za umor, suviše smiren za bes, suviše jak za strah i suviše srećan za hvalisanje
 11. Uvek pozitivno misli o sebi i reci to i drugima
 12. Budi uveren da će svet biti uz tebe, ako zaista veruješ u svoje sposobnosti

Svojoj porodici i svetu je u nasleđe ostavio veštinu koja će se u narednih 100 godina razvijati velikom brzinom. Maeda je utemeljio način dokazivanja superiornosti, a Karlos sa svojom braćom nastavio njegovu tradiciju i kroz stalne izazove „Gracie challenge”, borbe, takmičenja neosporivo i nedvosmisleno dokazivao nadmoć brazilske džiu džice nad ostalim veštinama. Karlos Gracie je zaista bio neponovljiv borac i u Brazilu je stekao veliku slavu, međutim zanimljivo je da je jedini koji mu je zadavao probleme, kako na tatamiju tako i van njega, bio njegov mlađi brat Horhe Gracie.

Godinama posle se Karlosova linija više fokusira na borbe i takmičenja. Njegov sin, Karlos Gracie Jr, je začetnik najrasprostranjenijeg i najvećeg tima na svetu „Gracie Bara“, a takođe je i IBJJF, najprestižnija svetska organizacija, u njegovom vlasništvu.

Heliova linija, o kojoj ćemo detaljno jednom prilikom, se više posvetila samoodbrani i njihov stil nazivaju Gracie džu džicu.

Nakon Karlosove smrti polako dolazi do zahlađenja odnosa među članovima familije, ali nekoliko stvari je sigurno, Karlos je zaista osnivač dinastije, a Helio je bio, današnjim rečnikom, izvršni direktor. Pored njih dvojice ništa manje bitni i po mnogima jednako zaslužni za razvoj brazilske džiu džice u svetu su Grand Master Luiz Franka(takođe Maedin učenik) i Grand Master Osvaldo Fada, učenik Luiza Franke i tvorac „Leg locks“ stila, čije linije danas predstavljaju timovi Nova Uniao i Grappling Fight Team.

Žerjal Team pripada Karlosovoj liniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here