GRAND MASTER HELIO GRACIE (VIDEO)

Jedan od osnivača Ultimate FIghting Championship-a (UFC)

helio gracie

Datum i mesto rođenja: 01. oktobar 1913. godine, Bolem de Para, Brazil

Datum smrti: 29. januar 2009. godine, Petropolis, Rio de Žaneiro, Brazil

Rangiranje: 10. stepen, crveni pojas u brazilskoj džiu džici, osnivač (grand master)

Porodica Gracie se zbog finansijskih problema preselila u Rio gde su deca živela sa rođacima pa je tako i Helioživeo kod tetke. Ubrzo se zaposlio u veslačkom klubu i uselio u prostorije kluba. Zbog velikog smisla za humor i statusa šaljivdžije dobio je nadimak Veverica.

Sa 14 godina se seli kod starije braće Karlosa i Džordža koji su već tada podučavali džiu džicu. Po preporuci lekara, Helio je narednih par godina mogao samo da posmatra kako se drugi bave sportom ali nikako i da i sam bude aktivan u, konkretno, džiu džici zbog ranije zadobijene povrede glave. Tako je bilo sve do njegove 16. godine.

Tog dana Karlos je bio odsutan a Helio bio sam u prostorijama za trening kada su se pojavili učenici. Obzirom da se Karlos zadržao, Helio je iskoristio priliku da održi trening, koristeći sve što je upamtio posmatrajući svog brata u podučavanju i radu. Karlos se pojavio i izvinio učenicima zbog kašnjenja, na šta su mu odgovorili da su zaista uživali učeći od Helia, kao i da bi voleli da nastave da uče od njega.

Kako se mnogo više aktivnije bavio džiu džicom, shvatio je da većina tehnika koje je Karlos podučavao nije prilagođena njegovoj konstituciji i zdravlju. Počeo je da ih modifikuje i pronalazi načine da ih koristi. Koristeći tačnost i okretnost vremenom se, nadomeštajući snagu i brzinu, njegov stil borbe sve više svodio na parter. Efikasnost i primenljivost svog novonastalog sistema i stila borbe Helio je otvoreno demonstrirao izazivajući na borbu sve priznate borce u Brazilu.

Prvi Ultimate Fighter, čovek 1997. godine, nosilac ordena časti i jedan od osnivača UFC-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here