TROBOKAP

Goran Trobok, fudbalski robokap

goran trobok

Početak filma je smešten u Budućnost, grad je Podgorica, vreme bratoubilačkog rata koji je buktao širom zemlje i uništavao sve pred sobom. Glavni lik je Goran, tinejdžer iz Sarajeva koji je zaklon od vetrova rata pronašao među brdima Crne Gore i koji je imao jednu želju koja je preovladavala, da opet nesputano radi ono što je najviše voleo, da igra fudbal. Počeo je u Petrovcu i jedno vreme patrolirao terenima Južne regije… prestonički Plavi su ga u svoje redove primili kao nenametljivog, pouzdanog i spremnog da obavlja zadatke.

Možda u to vreme Goran Trobok nije ni zasluživao da igra, na terenu je ponekad delovao kao ranjenik, ali mu je pružena bezrezervna podrška, data uloga nadzornika u osetljivom području, mesto zadnjeg veznog, da odrađuje defanzivne zadatke, osigurava teren i sprečava napade. Uz poboljšanu snagu i izdržljivost čovek i mašina su vremenom postali jedno, android u plavom je postigao velike uspehe u lovu na protivničke igrače i nakon pet godina je došlo vreme za unapređenje.

Partizanu je bio potreban kiborg, neko ko će na terenu zavesti red i držati policijski čas, a Trobokap je i u crno-belom malo pričao i puno radio. Nadogradio je softver teledirigovanim kratkim pasovima i sa ekipom je odlikovan tri puta titulom prvaka i dva puta peharom kupa, a za ceo filmski užitak su bili zaslužni i Grobari koji su na dodelama navijačkih Oskara bivali nominovani za najbolju montažu i miks zvuka. Šest godina je bio neizostavni šraf, a svojim dejstvovanjem je zaslužio i pozive za specijalne reprezentativne zadatke.

Sa 29 je otišao u inostranstvo, da se naplati, igrao je u Spartaku iz Moskve, a posle i u Šangaju, ali kako nije imao integrisan čip za zaštitu i uštedu energije pregorela mu je neka žica i povredio je tetivu. Napravio je pauzu, pa se vratio tamo gde je i započeo svoj profesionalni život, u Budućnost, da bi svoj pomalo zarđali oklop kasnije preneo i na Smederevsku tvrđavu i među vitezovima završio fudbalsku karijeru.

U fudbalu je uskrsnuo kao fudbalski menadžer, ali kao i uvek ne voli da se eksponira i retki su intervjui sa fleševima sećanja fudbalskog Robokapa, iako smo sigurni da bi bili dostojni filmskog platna.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here