GEORGE MUREŠAN – DŽIN IZ KOŠARKAŠKE BAJKE

Glumac koji je ulogu košarkaša odigrao za Oskara

george murešan

U boljevačkom kraju se još priča o čoveku velikog stopala za kojeg nema odgovarajućih opanaka… O pradedi Bobana Marjanovića. A kad nam vrata otvori George Murešan ne možemo a da ne pomislimo da je pradeda tražio obuću i po susednoj Rumuniji.

george murešan

Rumunski džin Đorđe, beta verzija našeg Marjanovića, je nosio broj 77 kao referencu visini u inčima 7’7’’, malo se rugajući grofu Drakuli što je uspeo da pobegne iz domovine bez da završi na njegovoj trpezi jer bi ovaj na tom krvotoku mogao da prezimi, a više koketirajući holivudskim kasting direktorima da je sa tih 231 cm najviši čovek koji je ikad trčkarao NBA parketima i da je na toj telesini ogroman prostor za reklamu.

george murešan

Producenti su bili oduševljeni, jer se s takvim likom na filmskom setu uštedi na šminkerima i stilistima, pa se vrlo brzo obreo u Holivudu. Gita je snimao reklame, muzičke spotove, filmove… Živeo je Američki san! Ali kako na košarkaškom terenu ne postoje dubleri, karijeru profesionalnog košarkaša su mu obeležile povrede koje su uzrokovale i prevremen kraj.

george murešan

Od ukupno 10 profesionalnih sezona, 6 je igrao pod svetlima najveće košarkaške pozornice. Dobre role u Klužu i Po Ortezu su mu obezbedile audiciju preko bare. Na NBA draftu ga je kao tridesetog pika pokupio Vašington, i nakon uvodne sezone u kojoj je razbijao tremu postao je stalni član postave igrajući zapaženu ulogu u ekipi naredne tri godine.

george murešan

Bio je prilično impresivan ofanzivno i katastrofalno slab u defanzivi… da je na časovima glume naučio da se namršti, protivnike je mogao plašiti samom pojavom i sigurno da bi mu to pomoglo u igri u odbrani koja ga je sprečila da pokupi više priznanja. Ovako, dobrodušni div ima samo ono za igrača koji je najviše napredovao u jednoj sezoni, one kada je beležio neverovatnih 14.5 poena, 9.6 skokova i 2.3 blokade po utakmici! Te brojke znatno padnu kad se pogleda celokupan angažman na NBA daskama, jedino je procenat šuta bio iznenađujuće konstantan, sjajnih 57.3% iz polja.

U kostimu Nju Džerzi Netsa je odigrao poslednje dve NBA sezone, s tim da je za celu prvu sezonu usled povrede upisao čitav jedan minut na parketu a u finalnoj je imao tek po koju epizodnu ulogu. Karijeru je završio na manje zahtevnoj sceni francuske lige i u zasluženu penziju otišao sa nagradom ekipnog šampiona države.

george murešan

Za glumce nema stvarne penzije! Gita je vrlo aktivan, košarkaški je radnik, oformio je i predsednikuje veoma uspešnom košarkaškom akademijom za dečake i devojčice svih uzrasta, originalnog naziva – Giant Basketball Academy, a uz to je i ambasador Vašington Vizardsa. Oprobava se u nekim novim ulogama i ide mu sasvim dobro, što i ne čudi jer je i ulogu košarkaša odigrao za Oskara!

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here