ĐUZEPE ROSI – FENIKS IZ SVETA FUDBALA

Neuništiv čovek

feniks

Ima ta scena iz filma Ko to tamo peva kada Danilo Bata Stojković nakon pucnja Taška Nacića, Lovca, pada kao pokošen, a Boro Stjepanović prvo viče: – Sad je stvarno gotov! – , da bi nekoliko trenutaka kasnije kada vidi da je ovaj preživeo još jednu kriznu situaciju ˝protiv svih zakona prirode i fizike˝ uzviknuo: – Pa, ovaj čovek je neuništiv! – To što je Boro govorio možemo lako reći i jednom fudbaleru… Kada god smo pomislili da je stvarno gotov, on bi se ponovo rodio.

Postoji mitska ptica feniks koja se sama leči kada je povređena i tako je besmrtna, i veruje se da u jednoj zemlji u jednom vremenu može da živi samo jedan feniks. Ako je Bata personifikacija jednog vremena i paralelnog sveta, druge strane ogledala jedne Jugoslavije, a šta je fudbal do jedna druga pozornica i galaksija, onda je i ovaj fudbaler feniks jednog doba i prostora.

Njegova nesrećna karijera je obeležena teškim povredama, neki bismo i posle jedne takve sve batalili i u širokom luku zaobilazili i tribinu stadiona, samo da više ne patimo. Tri puta je operisao desno i dva puta levo koleno, i uvek bi se vratio. Kažu da feniksove suze imaju isceliteljsku moć i, gle, slučajnost ili ne, posle, onda kada nije bilo povreda oboren je na doping testu, jer je bio pozitivan na zabranjenu supstancu koja se navodno nalazi u kapima za oči, četiri meseca je čekao odluku i prošao samo s opomenom.

U vremenima kada nije bilo padova zbog povreda, već samo visokih letova, bio je živa vatra i prava žar-ptica. Koliko je bio dobar i talentovan govore poređenja sa Del Pijerom ali i nadimak Pepito Rosi, po nekadašnjem italijanskom golgeteru i fudbalskoj zvezdi ranih devedesetih, Rosiju. U jedinim godinama koje je spojio bez većih povreda stigao je da postane najbolji strelac u istoriji Viljareala gde je noseći žuti dres postigao 82 gola. Sada je već godinu i po dana bez kluba i nedavno se pojavila vest da će opet u Seriju A. On je Đuzepe Rosi, feniks iz sveta fudbala, i bira sledeći grad u kom će se ponovo roditi.

Autor: Slobodan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here