DEJAN BODIROGA – UVEK ZA KORAK ISPRED

Post-apokaliptična naučno-fantastična priča

dejan bodiroga

Mogao bi da se snimi film, neki post-apokaliptični, onako, po američki. Pa, da kaže: Devedesete. Godine patnje, siromaštva, bede, tuge i pesimizma. Rat. Raspad Jugoslavije. Sankcije, embargo. Godine beznađa i retardacije. Klinička slika nacije – depresija i impulsivnost. Ljudi su izgubljeni, u komunizmu i socijalnom blagostanju molitve su zaboravljene. Tražio se Bog. Grčka je zemlja mitova, bogova i heroja, a upravo u Atini leta te 1995. godine Jugoslavija je usled duboke potrebe za bogovima dobila svoje.

Dvanaest bogova starih Grka je živelo na vrhu planine Olimp. Upravo se pod Olimpom dvanaest zlatnih košarkaša popelo na vrh postolja, a zatim po povratku u Beograd i na balkon Skupštine grada. Izašli su pred 100.000 ljudi, milione koji su ih pratili širom zemlje i time im vratili veru i poprimili status božanstva. Prva lepa stvar posle godina stradanja pretvorila je suze u radosnice, igrala je rokenrol cela Jugoslavija. Bio je to prvi doček, desio se spontano i prerastao u tradiciju kojom se obeležava nacionalni sportski uspeh. Mit je stvoren i odjeknuo je u čitavom svetu, mi smo zemlja košarke i ponovo smo tu.

A ta naučno-fantastična priča bi i u narednim šampionskim godinama pratila lika koji se tad pojavio na velikoj sceni, i naravno imao super moć. U matematici postoji Zenonov paradoks, hipoteza je da se super brzi Ahil i spora kornjača takmiče u trčanju. Ahil joj da određenu prednost i u trenutku kada stigne do mesta sa kojeg je kornjača krenula, ona je već odmakla do sledeće tačke, a kada stigne do te tačke, ona je već na sledećoj. I tako u nedogled, ma koliko mala razdaljina između njih bila, mogla se iskazati u razlomcima. Logika je da u dužini prave ima beskonačan broj tačaka, a ta logika bi važila i u ovom filmu kad bi naš junak uzeo košarkašku loptu u ruke.

Glavni lik priče je Dejan Bodiroga, najbolji evropski košarkaš svih vremena, i u tom filmu ne bi puno izmislili, jer je savršenim vladanjem košarkaškim osnovama i bezgraničnom košarkaškom inteligencijom stvarno izgledalo da je uvek bio korak ispred svojih protivnika. Kad bi mu se neko približio kao da bi se linija razdužila, a vreme produžilo…

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here