BELA PALFI – CRVENO I CRNO-BELI ŠAMPION

Na zastavama večitih on je bela

Bela Palfi

Večnost je širok pojam, oduvek intrigira ljude, u slučaju Večitih se bar početak zasigurno zna. Početak u koji je uključen čovek koji je rođen 1923. u Zrenjaninu

Lepe stvari za srpski fudbal, nove stranice istorije se pišu. Dva predstavnika u grupnoj fazi evropskog takmičenja, po prvi put od osamostaljenja. Ohrabrujuće. Odigran je i 155. Beogradski derbi koji je prošao u senci podele bodova i slavljeničke atmosfere. Potom su se desila neka neočekivano zvučna pojačanja, među kojima i prelazak jednog igrača koji je promenio klupske boje najljućih rivala, crvene i crne. Sve deluje kao nekakav novi zamah fudbala.

Navijači, koje je uvek prošlost oduševljavala više nego budućnost, gledaju u napred. Gledaćemo i mi našeg Zrenjaninca Zorana Tošića ponovo u crno-belom dresu, ali nam ostaje i da se setimo još jednog koji je igranjem za večite rivale sigurno stekao izvesnu crtu bezvremenosti. Učesnik prvog derbija, osvajač prvih šampionskih naslova za oba tima! Bela Palfi.

Večnost je širok pojam, oduvek intrigira ljude, u slučaju Večitih se bar početak zasigurno zna. Početak u koji je uključen čovek koji je rođen 1923. u Zrenjaninu. Karijeru je počeo u lokalnom klubu Vojvodina o kojem nema puno sačuvanih spisa, tek toliko da je jedan od gradskih klubova čijom integracijom je nastao nama poznati Proleter. Ratne dane provodi u ekipi novosadskog atletskog kluba, da bi potom svoje ime upisao u istoriju subotičkog Spartaka kao jedan od osnivača i najboljih igrača.

Bela Palfi - Partizan, pobednik kupa Jugoslavije 1947. godine
Bela Palfi - Crvena Zvezda 1950. godine

Posle Zvezde ponovo oblači dres subotičkog Spartaka, gde i završava karijeru. Kao trener je radio u ProleteruSpartakuRadničkom iz Kragujevcatuzlanskoj SlobodiPrištini, potom se otisnuo u inostranstvo, Grčku i Izrael. Umro je 1995. u Zrenjaninu.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here