ARVIDAS SABONIS – NASTAO OD MEDVEDA

Glavna faca, gospodar šume, jak, izdržljiv, pametan i žestok kad treba

arvidas sabonis

Postoji šala koja kaže da je Darvin rekao da nije majmuna, medved bi postao čovek. Znate li i da u zemljama bivšeg SSSR-a postoji i legenda koja tvrdi isto to. Medved je tamo glavna faca, gospodar šume, jak, izdržljiv, pametan i žestok kad treba… A, opet, sećate se i Miška, simpatičnog medveda maskote OI u Moskvi 1980. za kojeg se pričalo da ga je autor nacrtao po uzoru na dobrog čoveka koji je bio njegov komšija. Hajde sad, nekog odande, koji se već napio votke i gleda kako njegovi sportisti uzimaju medalje na svim takmičenjima, ubedite da imaju gene majmuna a ne medveda. I, stvarno, kad pogledamo jednog košarkaškog diva, deluje da je to meda koji je sa sebe skinuo kožu i mrku dlaku i takav vladao sportskim terenima.

Rastao je u Zelenoj šumi gde su ga spazili odmah videvši da je neviđen potencijal, takav da je Aleksandar Gomeljski, otac sovjetske košarke, rekao da će mali biti nešto posebno. Na testiranju fizičkih predispozicija je imao nadljudske, životinjske, rezultate, niko u istoriji sovjetskog sporta nije imao bolje.

Grdosija, ali se i pored te nezgrapne građe parketom kretao sjajnom brzinom, poput snalažljivog medveda u šumi. Bio je neverovatan, s lakoćom skupljao lopte pod košem, delio banane, cepao trice, igrao kao da je imao oči i na potiljku i delio asistencije kako god je hteo.

Osvajač je medalja na svim mogućim takmičenjima sa selekcijama SSSR-a i Litvanije, klupski državni i evropski šampion u dresovima Real Madrida i Žalgirisa i jedna od najvećih evropskih vedeta NBA lige. Šest puta je proglašavan za najboljeg igrača Evrope. Imao je 40 i uprkos brojnim ranijim teškim povredama još uvek igrao, kretao se i izgledao kao medved u zimu i opet je nastupajući za Žalgiris bio MVP Evrolige. Toliko je bio dominantan!

Čuli ste verovatno za Mašu i medu, ruski crtać koji je planetarni hit. U očima zapada je to čista propaganda, u liku Maše vide Putina, Čerčila, tvrdoglavi i odlučni karakter naroda sa prostora bivšeg SSSR-a… Budale! Maša može biti neodgovorni bek šuter, a meda je sigurno Arvidas Sabonis, simbol jedne zemlje, vremena i jako lepe ere košarke.

Autor: Slobodan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here