ANDREJ ARŠAVIN – ROĐEN ZA IGRU

Mali magični Rus

andrej aršavin

Dečija igrališta, bezbrižne zemlje detinjstva, vremenske kapsule u kojima shvatiš da zapravo nikad nisi ni prestao da budeš dete. Mesta celodnevne radosti, a kad ti noge malo porastu i celovečernjeg gledanja u zvezde uz pokoju limenku piva dok kobajagi učiš zanat boemije. Svet ispunjen nadom i maštanjima. Mesto sastajanja rođenih u istom kraju, još od kad su te prvi put tu doveli roditelji. I tu se odmah vidi ko je kakav, jer nisu sva deca ista.

Igrališta su svuda, a koliko ih je tek u najsevernijem milionskom gradu na svetu koji samo ostrva broji do 42… Pa, sigurno da će se u Sankt Peterburgu naći i poneka ljuljaška. Dva slova A spojena gornjom šipkom na koju je privezana nekakva sedeljka. Možda je slučajnost, ali u gradu koji ima svetsku reputaciju u istoriji književnosti, muzike i pozorišta, rodilo se dete sa incijalima na igralištu, baš na toj ljuljašci, kao znak da u gradu ne žive samo štreberi… Kad su ga prvi put odveli na dečije igralište odmah se videlo da je mali A. A. rođen za igru.

Mali magični Rus igrao se fudbala, a priznanje da je uradio nešto veliko je Olimpijski plamen koji su mu dali u ruke, da ga nosi kroz Sankt Peterburg, tu ogromnu čast je zaslužio predvodeći Zbornaju komandu do polufinala Evropskog prvenstva. U Rusiji je sa svojim Zenitom osvojio sve, uz sva individualna priznanja, a tu igru posle u Arsenalu debelo naplatio. No, tamo se valjda samo šalio, kažu da je umeo usred noći da šeta ulicama Londona sa lažnim brkovima dok je na fudbalskom terenu tek na momente pružao svoj maksimum. Refleksiju starog njega videli smo kad je spakovao Liverpulu četiri gola, onako, iz vica. Toliko od njega.

Andrej Aršavin je karijeru završio a ostao je isti onaj klinac koji je zbog nestašluka izbačen iz škole, tada je rušio dnevnike, a sada… Pa, pričaju ljudi da ga viđaju kako se ljuljajući se na ukradenom konju iz kafana vraća kući.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here