ANDREA PIRLO – NUTELA

˝Ne mešajte nutelu sa g.....a.˝ - Đenaro Gatuzo

andrea pirlo

Na severu Italije, tamo bi rekli Piemonte, u ravnici okruženoj Alpima, desila se Nutela. Lešnik, tipičan proizvod pokrajine Pijemont, nam je u mešavini sa čokoladom dao ovaj slatki greh tek nakon uvođenja preteranih poreza na kakao koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade. Isto tako je i jedan fudbaler ušao na velika vrata u pijemontski Torino, u vreme kada je Kalčo zbog velikih poreza na lične dohotke u Italiji trpeo udarce i oni najbolji su pre birali Englesku ili Španiju, da nam pokloni novi ukus, da bude taj crni lepši deo u crno-belom, i posle godina mirovanja usnuli brend lansira na svetsko tržište. U Nuteli ima najviše lešnika, u njemu najviše fudbala. On je Andrea Pirlo, najlepši krem fudbalske igre, a ni slučajno – ne mešajte Nutelu sa g…..a! –

andrea pirlo

Andrea Pirlo je fudbalsku karijeru započeo u Breši. Njegov talenat je toliko odskakao od ostalih na terenu da ga je pokupio Inter. Za tri godine u plavo-crnom odigrao je svega dvadeset i dve utakmice, jer je prosleđivan na pozajmice, da bi se posle velike trampe 2001. godine našao u drugom milanskom velikanu, Milanu. Znate li da kada umesto Pirlo kažete ˝Pirla¨ dobijete značenje idiot na italijanskom jeziku i da ga je jedan od tadašnjih trenera koji uopšte nije znao italijanski, Roj Hodžson, često tako oslovljavao, a, kakve li ironije, svi su tamo na kraju ispali idioti, jer je u njihovom smeru umesto ovog mađioničara krenuo izvesni Guljelminpjetro.

andrea pirlo

Milan i Andrea su u narednih deset godina dva puta uzimali Ligu Šampiona, bili prvaci Italije, podizali pehar namenjen pobedniku nacionalnog kupa, i ono još bolje, osvajali srca fudbalskih fanatika širom planete. Prefinjeni tehničar krhke građe i na oko duge i neuredne kose i brade, valjda smo ga zbog takvog kakav je još više voleli, iako u mnogo momenata izgovorivši da karijeru želi da završi u Milanu, morao je dalje, jer nije osetio poštovanje čelnika, bahatih moćnika, za koje je gotovo uvek bio u drugom planu, jer uvek bi se tu pojavila neka nova bukvalno bučnija zvezda, a zamislite na to i ideju da ga novi trener pomeri sa svoje prirodne pozicije na terenu i na neki način tera u preranu fudbalsku penziju. Kako god, opet je ispalo kako je u njegovom slučaju obično bivalo, Andrea Pirlo je pobedio.

andrea pirlo

MIlan je napustio kao slobodan igrač, potpisao za Juventus i opet promenio sliku italijanskog fudbala, torinski klub je odmah te godine postao najbolji tim u zemlji i to ostao do dan danas. Onaj dečak iz Breše doživeo je i da odigra stotinu i šesnaest utakmica u dresu reprezentacije i postane prvak sveta 2006. godine na turniru održanom u Nemačkoj. Vizionar, genije i fudbalski Mocart je profesionalni fudbal igrao do svoje trideset osme godine kada je igranje završio u Njujork Sitiju. Bio je i ostao fudbalska zastava Italije, Milana i Juventusa, večni žal Real Madrida i Barselone, iako se i sam ponekad se setom vrati na vreme kada nije prihvatio Pepov poziv ili što zbog odluke Galijanija nije obukao čisto belo i zaigrao na Bernabeu, personifikacija jedne sjajne igre. Najbolje je, složićete se, opisao sam sebe jednom prilikom:

– Ja sam nešto poput lutajućeg ciganina na terenu. Vezista koji konstantno traži prazno parče trave na kom može slobodno da se kreće, barem na trenutak, izbegavajući čuvare koji se lepe na mene poput senke. Samo sam tražio mesto na kom sam mogao da nastavim da ispunjavam svoje zavete, da primim loptu, dodam je saigraču, a on postigne gol. To zovu asistencija, a ona je moj način da širim sreću. – 

Sada uživa u drugom životu, u svojoj posle fudbala najvećoj ljubavi, vinu i njegovoj proizvodnji, i ne postoji čovek, pa ni u Italiji, gde je igrao za tri najveća kluba i rivala na terenu, koji bi rekao nešto loše za njega.

andrea pirlo

Nutela je popularna širom sveta, u Evropi, Australiji, Južnoj i Severnoj Americi, tamo najviše u Brazilu, manje u SAD-u, gde je ona bila samo skupi uvoz sve do 2000-ih, i gle opet čuda, Andrea Pirlo je odlučio da ode tamo i na tom tlu završi karijeru. Ne znaju Ameri da se Nutela u stvari pravilno izgovara ˝Nju-te-la¨ i neće skoro ni shvatiti kakvu su čast i privilegiju imali, kakav je fudbalski krem bio na korak od njih.

Autor: Slobodan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here