ALEN AJVERSON – DRUGAČIJI

Ni po čemu sličan

alen ajverson

Trening, trening, trening… Na jutubu postoji hit video, konferencija za medije na kojoj Ajverson drži slovo o treningu. U jeku glasina o njegovim izostancima sa treninga i mogućnosti trejda u drugu ekipu, stao je pred medije i izgovorio reč trening 22 puta, za 2 minuta! Trener Leri Braun se našalio govoreći da je Alen izgovorio reč trening više puta nego što se te sezone pojavio na istim. Alen se pravdao rečima da bi voleo, ali da je prosto neizvodljivo da neko postigne sve što je on uradio bez treninga. MVP, četiri puta najbolji strelac, u prvom timu lige, Ol-Star igrač, ruki godine… Bez treninga? Nemoguće. Mada, iskren kao i uvek jednom je na novinarsko sufliranje na temu treninga rekao da ne diže tegove jer je jednostavno to sranje preteško. Voleo je drugačiji trening.

Trening, trening… Ok, ne moraš biti genije da bi shvatio koliko je trening važan. Ali, Al je bio okretan poput mačke i vrlo lako je mogao da bude uspešan u sportovima koje je kao mali više gotivio, majka ga je usmerila u košarkaške vode. Kad je prvi put ugledala te ruke do kolena, znala je da će njen sin biti košarkaš. Na prvi trening je otišao plačući, ali samo je trebalo da se pojavi na treningu i zavoli igru, znala je mama.

Trening… Sigurno da talenat važi do neke mere, daje startnu prednost da se brže i lakše steknu određene veštine ali trening te lansira u orbitu. Prokljuvili su to svi, cela ta fora oko talenta i treninga zaokružena je u našoj reči koja ima isto značenje, reči dar koja daje logičan smisao kad se pročita od nazad a onda znači rad. Danas je trening svima isti, pa nam se čini da su svi sportisti kao precrtani. Sve nam je nekako usiljeno, nešto kao moji pokušaji da u tekstu napišem reč trening 22 puta. Ali zvezde se proizvode kao na traci i svi su sa istim idealima. Novac i slava. Kad je Alu Ribok dao unosan ugovor uz uslov da ne nosi dredove, sutradan ih je prošetao na treningu. Možda je samo zbog toga i došao na trening. On čak nema ni NBA prsten i ne haje mnogo zbog toga.

Znate, kad je policija zaustavila NBA superstara jer mu je Ferariju istekla registracija, on im je na to odgovorio: ko bi ga znao, imam 11 istih. A on ni po čemu sličan, Alen Ajverson.

Autor: Ivan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here