ALEKSANDAR KARELJIN – NEŠTO NEVIĐENO

Okretan poput zveri i ništa manje snažan i nemilosrdan

aleksandar kareljin

Pojas tundre, nepregledna i jednolična debela mahovina koju zapljuskuje Severni ledeni okean, tu su plitka jezera koja je teško razlikovati od običnih močvara i koja ponekad iskoče tek malo da poremete surovost te prirode. Ova debela mahovina je pokrila zamrznuto zemljište, ali i tu ipak jednom u sto godina nikne koji lepši cvet krasuljka i nadvisi tu mahovinu. To vam je priča i sa sportom u Sibiru. Temperature u letnjim mesecima padaju ispod 5 stepeni, a zimi sunce ne izlazi mesecima i temperature siđu i do -50, biljke su morale da se prilagode uslovima, a baš tako je morao i jedan, sve samo ne običan, sportista.

Ljudske oči koje su u Sibir gledale uplašeno, razmišljajući isključivo o jezivoj hladnoći, nedokučivom i neistraženom prostranstvu, sibirskim zatvorima i ledenim kraterima-kapijama koje vode u drugi svet, gledajući u njegove videle su nešto nadljudsko i vanzemaljsko, a on im je dao povoda: – Moji protivnici… Oni ne razumeju. Ja sam svakog dana trenirao, kao što oni nikada nisu trenirali u životu. – I zaista, go do pojasa trčao bi kroz sneg, satima i satima. Posle trčanja veslao je sibirskim jezerima, dok mu ruke ne bi prokrvarile. Godinama.

Najveći je šampion u istoriji rvanja. Visok 192 i težak preko 120 kilograma čistih mišića, okretan poput zveri i ništa manje snažan i nemilosrdan bio je tri puta olimpijski šampion, devet puta svetski i dvanaest puta šampion Evrope. U trinaest godina dugoj profesionalnoj internacionalnoj karijeri doživeo je samo jedan poraz i to kada je rvao sa ozbiljnom povredom, u finalu Olimpijade u Sidneju. Sveukupno, rvao je ukupno 889 puta i samo dva puta izgubio.

On je nešto neviđeno, Aleksandar Kareljin.

Autor: Slobodan Višković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here